Internet

Rupert Murdoch startovao digitalne novine

Dugo najavljivano i očekivano prvo digitalno izdanje dnevnih novina namenjeo apliciranju na iPad najzad je startovalo. Nove, digitalne dnevne novine “The Daily” namenjene čitanju putem iPad-a na svečanosti upriličenoj u Gugenhajm muzeju u Njujorku predstavili su Rupert Murdoch predsednik News Corporation i Eddy Cue potpredsednik divizije za internet servise kompanije Apple. Očekuje se da će pretplata za “The Daily” na nedeljnom nivou koštati 0,99 dolara.

– Novo vreme zahteva i potpuno novo novinarstvo. Biće to sasvim novi spoj vrhunskog novinarsta sa najnovijim tehnologijama. Grafici, infografike, dosad neviđene multimedijalne akcije. iPad će u potpunosti promeniti pojam digitalnog novinarstva, kazao je na predstavljanju Murdoch.

Nema papira, nema transporta, nema ogromnih troškova za štampanje novina. Za samo 14 centi dnevno, čitatelji će dobiti profesionalno uređene novine, brzinu koju nudi internet, HD video… Cilj su nam oko 50 miliona Amerikanaca koliko će ih prema procenama imati iPad za godinu dana, pojasnio je Murdoch.

One thought on “Rupert Murdoch startovao digitalne novine

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Lepo i, valjda, dobro.

    Tacno je da vise nece biti papira, transporta i ogromnih troskova za stampanje novina. Ali ce zato biti jos vise nezaposlenih, jer ce komjuteri i Internet zameniti mnogobrojne radnike u industriji stampe, transportnim i distributivnim sluzbama.

    Verujem da ce nove generacije pronaci nova, svrsishodna, drustveno priznata i masovna ljudska zanimanja i delatnosti, koji ce ici ruku pod ruku sa automatizacijom, kompjuterizacijom i robotizacijom. Do tada, nek nam Bog bude u pomoci!

    Ipak, cini mi se, ostaje otvoreno pitanje: da li ce i kada ce Internet moci potpuno da preuzme ulogu svih stampanih i elektronskih medija?

Leave a Reply