Internet

Rusi ne mogu bez računara i mobilnih ni na odmoru

Većina stanovnika Rusije nije spremna da se odrekne lap-top računara i telefona na odmoru. Takvi su podaci istraživanja, koje su izvršili ruski sociolozi. Trećina ispitanika to čini zbog profesionalnih potreba, a većina jednostavno želi da ostane u vezi s rodbinom i bliskim ljudima.

Najpopularniji elektronski „saputnici“ stanovnika Rusije su mobilni telefoni. Od njih, po podacima sociologa, ne može da se rastane skoro 70% anketiranih. Drugi prateći aparati su lap-topovi i smartfonovi. Glavni uzrok ovakve opsednutosti sredstvima za vezu jeste patrijarhalnost svet, smatra stariji naučni saradnik Instituta za sociologiju RAN Jakov Kostjukovski:
Kod nas informaciono društvo ne postoji tako davno. U drugim zemljama u kojima je iskustvo življenja u takvom sociumu duže stanovnici sasvim mirno idu u šumu, ostavljaju sve ove aparate i normalno se odmaraju. Ali to je specifika. Mislim da je naša zemlja patrijarhalnija. Vrlo smo vezani za roditelje i rođake, čak i nezavisno od odnosa.

Skoro 40% stanovnika Rusije stalno zove telefonom i priključuje se na internet zbog posla. I to je uznemiravajuća tendencija, smatra Jakov Kostjukovski. U ovom slučaju treba precizirati zbog kojih tačno razloga se pravi takav izbor. Međutim, primer Japana, u kojem procenat samoubistava zbog radoholizma naglo raste vrlo je poučan, ističe stručnjak.
Medicinari nedvosmisleno izjavljuju da potreba za različitim elektronskim sredstvima, ma čime da se objašnjava, negativno utiče na čoveka. I čak se ne radi na fizičkim pokazateljima – jer je već dokazano da mobilni telefoni mogu da pospeše razvoj onkoloških bolesti. Stečena navika da se čovek stalno nalazi na vezi pogoršava psihoemocionalno stanje. Međutim, teško da se ova tendencija više može promeniti ističe vodeći psiholog Instituta za razvoj ličnosti Orga Arnold:

Ranije nije bilo takvih firmi kad je pitanje trebalo rešavati danas, istog časa. Tempo je bio drugačiji. Razvijamo se, to je napredak, mi tu ništa ne možemo, a individualno je da li čovek ume da se opusti ili ne. I odmor nam je postao brži. Životni ritam se promenio i ako se uporedi – ranije su lekari preporučivali odmor od najmanje 24 dana, da čovek ode na more, na primer da se adaptira. Sad se odmor uvek deli na 2 nedelje, ponekad na nedelju dana i čovek za to vreme treba da stigne da se odmori.
Stručnjaci, koje je anketirao „Glas Rusije“ ističu da su u celini data istraživanja zabrinjavajuća, ali nisu kritična.

Leave a Reply