Internet

Rusi “objavljuju rat” Tor mreži

Ruska policija objavila je zatvoreni tender za obavljanje istrage u cilju dobijanja informacija o korisnicima neprozirne mreže Tor. Kako smatraju ruski stručnjaci, Ministarstvo unutrašnjih poslova je faktički objavilo da traži hakera za proboj sistema, što do sada nikome nije pošlo za rukom. Biće potrebno mnogo sredstava, a uspeh nije zagarantovan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MVD) kao cilj tendera navodi praćenje ličnosti korisnika i njihovo lociranje. Kako je saopšteno iz ovog resora, na tenderu će iz razloga državne bezbednosti moći da učestvuju samo domaće kompanije. Specijalne službe su spremne da plate do 3,9 miliona rubalja (oko 112 hiljada dolara) za proboj mreže.
Popularnost mreže Tor u Rusiji je naglo porasla u poslednjih mesec dana. Prema podacima Tor Metrics, broj korisnika je porastao na 200.000, pa je Rusija tako izbila na treće mesto na listi zemalja koje najaktivnije koriste novu mrežu.

U MVD RF su zabrinuti zbog mogućnosti da sajber-kriminalci aktivno koriste ovu neprozirnu mrežu, preko koje se, između ostalog, može pristupiti tržištu protivpravnih usluga i zabranjene robe.

Traži se profesionalni haker

Rukovodilac odseka za bezbednost na Internetu predstavništva „Symantec“ u Rusiji i ZND Oleg Šaburov izjavio je u intervjuu za ruski list „Izvestija“ da ne postoji poznat način za dobijanje informacija o korisnicima mreže Tor.

„Tu treba pronaći slabu tačku. Unajmljivanje hakera da je pronađe je nerealno. To traje dugo i ne garantuje rezultat. Haker već mora imati informaciju o ranjivosti sistema, i mora biti spreman da je proda. Nisam čuo za takav slučaj“, kaže Šaburov. izvor: Ruska reč

Izvršni direktor „Lige za bezbedni Internet“ Denis Davidov izjavio je da je cilj MVD ispravan, ali da će ponuđena suma biti nedovoljna za obavljanje zadatka.

„Sama istraga je na mestu, i čudno je što su tek sad počeli time da se bave. Ponuđena suma je mala. Bolje bi bilo da se angažuju hakeri koje je policija već privela ili ih drži na oku“, kaže Davidov. Kako je istakao pravnik „Piratske partije“ Sarkis Darbinjan u intervjuu za ruski ogranak Bi-Bi-Sija, Ministarstvo unutrašnjih poslova verovatno nije zainteresovano samo za borbu sa sajber kriminalom već i za blokiranje nezakonitih sajtova.
„Policija je zabrinuta zbog mogućnosti da korisnici anonimno ulaze na Mrežu i posećuju blokirane sajtove. ‘Zakon o blogerima’ defakto ukida anonimnost i primorava popularne blogere da navode svoje prave podatke. Ukoliko bloger koristi mrežu kao što je Tor i upotrebljava niknejm, njegovo lociranje postaje nemoguće“, smatra stručnjak.
Prema ruskom „zakonu o blogerima“, koji stupa na snagu 1. avgusta, blogeri sa preko tri hiljade poseta dnevno moraju proći registraciju na zahtev Federalne službe za nadzor u sferi komunikacija, informacionih tehnologija i sredstava javnog informisanja (Roskomnadzor), kao i zvanični mediji. Široka upotreba Tora može da obesmisli ovakve zakone. „Specijalne službe i druga zainteresovana lica koja žele da saznaju informacije o korisnicima više puta su pokušavali da ‘uđu u Tor’. Ipak, prema informacijama kojima raspolažem, niko još nije uspeo da probije taj sistem“, dodao je Darbinjan.

Leave a Reply