Internet

Rusija danas ima najviše korisnika Interneta u Evropi!

„Runet“, ruski segment Mreže, postao je ogromno stanište žive ruske kulture, žive ruske politike i političke refleksije.

Jednom smo čuli istinitu priču koja bi se uspešno mogla pretvoriti u zanimljiv holivudski film. U zabačenom siromašnom selu živela je neka devojka. Jednom ona požele da potraži svoju sreću u beskrajnim prostranstvima Interneta. I sreća joj se osmehnu. Dugo su se njih dvoje dopisivali i sve vreme su sanjali o tome da se jednoga dana sretnu. Dugo su sanjali, sve dok se nije ispostavilo da on živi u susednom selu i da su se čak nekoliko puta sretali u lokalnoj diskoteci. Sada su već u braku i imaju dvoje dece.

Rusiju je zahvatila Internet-revolucija. Danas praktično sva omladina bez izuzetka koristi Internet. Po broju korisnika Interneta zauzeli smo prvo mesto u Evropi, ispred Nemačke i Francuske. Danas preko 50% punoletnih građana Rusije koristi Internet i svako dete zna šta znači „skinuti sa Interneta“. Ako se može verovati anketi Gugla „Ruski student danas“, naši studenti u proseku provode na Internetu po 4 časa dnevno, a to je više nego bilo gde u svetu. Isto toliko vremena su ranije provodili ispred televizora.

Teško je preceniti značaj te revolucije. Rusija je kao ogromni dinosaurus sa glavom u Evropi i dugačkim repom koji se završava na Dalekom Istoku, i on ne može da opstane bez modernog „nervnog sistema“. Rusija je u zajedničkom virtualnom prostoru okupila i žitelje svoje fizičke teritorije, ali i sav ruski narod u rasejanju – svi međusobno razgovaraju u elektronskim socijalnim mrežama.

Imamo i reč „Runet“, koja označava ruski segment Interneta (reklo bi se da u drugim jezicima ne postoji sličan izraz). „Runet“ je postao ogromno stanište žive ruske kulture, žive ruske politike i političke refleksije, postao je prostor za slobodnu komunikaciju u kojoj se formiraju vrednosti i samosvest svih ljudi koji govore ruski.
Gde god se pojavi Internet, tu pojam „provincija“ odmah gubi smisao. Internet svuda prorasta, zaobilazeći sve prepreke. I sami političari i funkcioneri su prinuđeni da pokreću svoje blogove i da čitaju tuđe. (Runet/Rusku reporter)

One thought on “Rusija danas ima najviše korisnika Interneta u Evropi!

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pod izrazom “nacionalni segment Interneta”, u smislu neprihvacenog predloga Ruske Federacije za rad WCIT-12 (http://files.wcitleaks.org/public/S12-WCIT12-C-0027!R1!MSW-E.pdf), podrazumevaju se telekomunikacione mreze ili njihovi delovi unutar teritorije odnosne drzave, a koji se koriste za obavljanje internet saobracaja i/ili obezbedjivanje pristupa Internetu.

    Posle neuspeha WCIT-12 bice stvoreni, pored Runeta, verovatno i drugi nacionalni segmenti Interneta.

Leave a Reply