Internet

Rusija u sajber prostoru

Specijalisti u informacionoj sferi razmišljaju kako da zaštite nacionalni segment interneta. U pozadini poslednjih događaja, sve češće se čuju pretnje isključenjem runeta spolja. U vezi sa tim, Ministar telekomunikacija RF Nikolaj Nikoforov, predložio je da se usvoji međunarodna konvencija o kontroli internet-infranstrukture „pod pokroviteljstvom instituta UN“, kako sva vlast nad sajber prostranstvom ne bi bila skoncentrisana u rukama jedne zemlje.

Eksperi se razmimoilaze u mišljenjima po pitanju da li je radi bezbednosti rada ruskog segmenta interneta potrebno stvoriti duplu infrastrukturu – sopstvene korene servere i nezavisni sistem imena domena. Istina, do praktičnog ostvarivanja ove ideje još uvek je daleko. Ipak, pretnje isključenjem interneta u Rusiji, najverovatnije, ostaće samo na papiru, iako postoje tehničke mogućnosti za takve akcije. U slučaju takvog scenarija, Rusija na neko vreme može osigurati sebi internet uz pomoć rezervnih servera.

sajber
To što se lični podaci ruskih građana čuvaju na serverima koji se nalaze u inostranstvu, izaziva mnogo pitanja kod specijalista u sferi bezbednosti.

To je i jedan od glavnih argumenata u korist stvaranja sopstvene internet-infrastrukture. Uz to, za obezbeđenje sajber bezbednosti neophodna je višestrana kontrola od strane državnih organa, smatra potpukovnik Federalne agencije za telekomunikacije pri Predsedniku RF Andrej Masalovič:

Najvažnije je da je Rusija počela formiranje sopstvene sajber komande. To je važno jer je sada prevlast u sajber prostranstvu važnija od prevlasti u vazduhu, pa čak i u nuklearnoj industriji, gde je postignut paritet. U sajber prostranstvu postoji mogućnost stvaranja proboja i u ofanzivnom, i u odbrambenom, i u izviđačkom sajber oružju.
Rusija – jedna od 63 zemlje potpisnice konvencije Saveta Evrope o zaštiti privatnih lica u odnosima automatske obrade podataka ličnog karaktera. Svaka država koja se pridružila konvenciji, obavezala se da štiti lične podatke svih onih koji se nalaze na toj teritoriji, nezavisno od državljanstva.
Osim toga, Rusija je jedan od lidera u rešavanju problema svetske informacione bezbednosti. Ona zaključuje sporazume sa inostranim partnerima o saradnji u bilateralnim, regionalnim i globalnim formatima. Komentariše ekspert u oblasti bezbednosti interneta, direktor programa Međunarodna informaciona bezbednost i globalna kontrola interneta Oleg Demidov:
Prvi takav sporazum je regionalnog tipa, koji je Rusija potpisala u okviru ŠOS-a 2009. godine. Drugi je postala serija rusko-američkih dogovora o meri poverenja u ovoj oblasti. Njih su potpisali predsednici dve zemlje 2013. godine i omogućavaju stvaranje tehničkih kanala za razmenu informacija između Rusije i SAD o sajber napadima i ozbiljnim incidentima. Pored toga, Rusija preduzima niz koraka u okviru ODKB, ŠOS za borbu sa sajber kriminalom, a vode se i policijske operacije za zatvaranje sajtova sa zabranjenim sadržajem.
Ipak, inicijative Rusije za osiguranje sajber bezbednosti na globalnom nivou često se ostaju gluvim. Eksperti misle da je stvar ne u predlozima, već u politici. Internet, u suštini, nije ničiji, ali se ipak kontroliše SAD, a oni ne žele snaženje Rusije i u sajber prostoru. izvor: Glas Rusije

One thought on “Rusija u sajber prostoru

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  U gornjem tekstu pise: “Ministar telekomunikacija RF Nikolaj Nikoforov, predložio je da se usvoji međunarodna konvencija o kontroli internet-infranstrukture ‘pod pokroviteljstvom instituta UN’, kako sva vlast nad sajber prostranstvom ne bi bila skoncentrisana u rukama jedne zemlje.”

  Medjunarodna konvencija o kontroli (upravljanju) internet infrastrukturom pod pokroviteljstvom instituta (organizacije) UN odavno postoji. To su Ustav i Konvencija Medjunarodne unije za telekomunikacije koja postoji skoro 150 godina i koja je specijalizovana agencija UN (http://www.itu.int/pub/S-CONF-PLEN-2011).

  Konferencija opunomoćenika ITU – PP-14 (http://www.personalmag.rs/it/telekomunikacije/konferencija-opunomocenika-medunarodne-unije-za-telekomunikacije/) je u toku, ali se iz njenog dnevnog reda i dosadasnjeg rada i dalje ne vidi dobra volja oca i majke globalne (svetske, medjunarodne) mreze “Internet” da se njeno funkcionisanje regulise Ustavom i Konvencijom ITU. Mozda ce se nesto u poslednjem trenutku promeniti, a mozda ce i ova konferencija propasti kao i Svetska konferencija o medjunarodnim telekomunikacija 2012 u Dubaiu (http://www.itu.int/en/wcit-12/Pages/default.aspx).

  Prema mom skromnom misljenju, verovatno ce u doglednoj buducnosti doci do razbijanja globalnog Interneta na nacionalne ili regionalne segmente Interneta, po ugledu na staru svetsku komutiranu telefonsku mrezu (PSTN), kada Nemacka, Rusija, Kina i druge velike drzave clanice ITU naprave svoje nacionalne centre za podatke.

  Inace, izraz “sajber (kibernetski) prostor” je bez smisla i kada god ga procitam ili cujem, setim se na “svemirsk (kosmicki) prostor”.

Leave a Reply