Internet

Ruske Internet kompanije spremaju napad na svetske berze

Najveća ruska internet-kompanija Jandeks (www.yandex.ru) namerava da izađe na svetsko tržište. Po nezvaničnim podacima, objavljenim u zapadnim medijima, za inicijalnu javnu ponudu izabrana je Londonska berza. Očekuje se da će kompanija biti registrovana na berzi u Londonu u prvoj polovini naredne godine i da će privući kapital od milijardu i po dolara.

To nije prvi pokušaj ruskog itnernet-giganta da se otvori stranim investitorima. 2008. Jandeks je u poslednjem trenutku odustao od izlaska na elektronsku berzu Nasdak u Njujorku. Planove kompanije tada je korigovala globalna finansijska kriza koja je bila u jeku.
Rukovodstvo kompanije je rešilo da ponovo okuša sreću pošto je pre mesec dana drugi posle Jandeksa po popularnosti ruski portal Mejl.ru bio registrovan na Londonskoj berzi. Mejl.ru Grup realizovao je 16% akcija kompanije i dobio oko milion dolara.
Uspeh partnera i konkurenta podstakao je Jandeks na konkretna dejstva. Uz to šanse da se strani finansijsti zainteresuju velike su. U poslednjih godinu dana reputacija kompanije unutar zemlje značajno je ojačala – dve trećine pretraživanja auditorijuma na ruskom jeziku odvija se upravo preko Jandeksa. Šta više, posle puštanja engleske verzije pretraživača u maju ove godine, servis je izbio na svetski nivo.
Ruski internet-portal očigledno ne planira da se zaustavi na dostignutom i trudi se da se probije bliže ka stranim investirorima. On to čini tajno, svoje planove na glas ne iznosi i komentare na datu temu ne daje. Ali saopštenja koja se direktno pojavljuju u svetskim medijima svedoče o tome da Jandeks ozbiljno prorađuje puteve izlaska na svetske berze.
Generalni direktor agencije Strateg, koji je generalni izvođač radova na stvaranju velikih državnih sajtova, Jekaterina Aksjonova želi Jandeksu uspeh u realizaciji biznis-planova.

Ako se inicijalna javna ponuda održi uspešno, to će biti dobar korak za našu internet-industriju i za Rusiju u celini. Zato što će se pojaviti još jedna poštovana, ne sirovinska kompanija, koja će se kotirati na svetskim berzama. I ujedno, ako se to desi, Jandeks će dobiti dodatnu polugu u njegovoj konkurenciji sa Googleom na ruskom tržištu. Zato što sada, kada se Gugl vrlo aktivno lokalizuje u Rusiji, Jandeks mora da ide razme uz rame sa tim svetskim gigantom. Naravno, svi smo zainteresovani da se ovaj ruski servis razvija i da nudi nove usluge.

Osebenost Jandeksa je u tome što nephodnost za hitnim privlačenjem sredstava kompanija ne oseća. Jandeks je finansijski sam sebi dovoljan. Zato je izlazak na međunarodnu berzu uslovljeno samo strateškim ciljem – steći status međunarodne javne kompanije. Kada se akcije kotiraju na velikim svetskim berzama, to je prestižno. A ako je kompanija visokotehnološka, prestižno je dvostruko.

Leave a Reply