Internet

Ruske vlasi pokušavaju da kontrolišu Internet

Prema novom zakonu, internet kompanije će morati ruskim vlastima da omoguće pristup svim korisničkim informacijama, blogeri više neće biti anonimni.

Zakon o uvođenju brojnih restrikcija korisnicima društvenih mreža i onlajn medija koji je u ruskom parlamentu donet u aprilu, sada je i zvanično počeo da se primenjuje, a organizacije za zaštitu ljudskih prava već su ga prozvali drakonskim i napominju da će uticati na slobodu izražavanja u toj zemlji. 

On će obvezati sve blogere sa više od tri hiljade dnevnih poseta na registraciju kod tela koje reguliše masovne medije i moraće da poštuju pravila koja su do sada vredela samo za velike medijske kuće. 

facebook twitter google

Takođe, prema ovom zakonu, internet kompanije moraće ruskim vlastima da omoguće pristup svim korisničkim informacijama, blogeri više neće biti anonimni, a društvene mreže moraće najmanje šest meseci da zadrže sav sadržaj koji su na njima objavili korisnici – pri čemu će sve informacije morati da budu prebačene na serverima u Rusiji kako bi vlasti mogle da imaju pristup. 

“Internet je poslednje ostvro slobodnog izražavanja u Rusiji i ove drakonske regulacije jasno su usmerene da sticanju potpune državne kontrole nad njim”, rekao je za BBC Hju Vilijamson iz Hjuman Rajts Voča. 

Ipak, pitanje je na koji će se način primenjivati delovi ovog zakona jer su serveri većine popularnih društvenih mreža koje koriste Rusi smešteni izvan te zemlje, a brojni blogeri traže načine na koje će moći da “prevare”‘ brojač dnevnih poseta kako bi se činilo da je broj poseta manji od 3 hiljade ili će u potpunosti sakriti statistiku broja poseta. 

Ruski internet guru Anton Nosik veruje da krajnji cilj ovog zakona ipak nisu toliko pojedinačni blogeri, koliko stvaranje pravne osnove na osnovu koje bi u budućnosti država mogla da blokira najpopularnije društvene mreže i stranice poput Facebook-a, Twitter-a i Google-a. 

“Odluka o blokiranju svih ovih platformi je politička i doneće je samo jedna osoba”, rekao je Nossik aludirajući na Vladimira Putina. 

Leave a Reply