Blogosfera · Internet

Ruski blogeri u akciji protiv smeća

U subotu u preko 80 ruskih gradova biće sprovedena akcija Bloger protiv đubreta. Predstavnici internet-zajednice umesto ajpada uzeće u ruke metle i lopate, kako bi počistili ulice. Očekuje se da će u prvoj subotnjoj akciji blogera učestvovati na desetine hiljada korisnika Interneta. Kasnije će oni staviti izveštaje u Živi dnevnik i socijalne mreže Tviter, UKontaktu, Fejsbuk.

Ovu akciju Blogeri su počeli da pripremaju još u aprilu. Podsticaj za aktivna dejstva bila je zapis ruskog blogera i pustolova Sergeja Dolija u Živom dnevniku. On je za vreme putovanja po Astrahanskoj oblasti objavio posmatranja o plažama zatrpanim đubretom. Kroz 24 sata pojavilo se 500 komentara blogera, spremnih da izađu na čišćenje, podseća na hronologiju događaja novinar, popularni bloger Tvitera Anton Korobkov-Zemljanski.

Prvo je bila prorađena sama suština akcije, zato što nije tako jednostavno izvesti na ulice ruskih gradova nekoliko desetina hiljada ljudi. Treba da sve bude organizovano. Kao prvo, đubre treba nekuda odvoziti, potrebne su kese, rukavice, vozila hitne pomoći, apoteke, koordinacija lidera-volontera iz gradova koji učestvuju u akciji. Očekuje se da će u svakom gradu na ulice izaći najmanje sto ljudi. Za Moskvu planiramo da će ih biti nekoliko hiljada.

Glavna pokretačka snaga akcije bio je resurs mikloblogera Tviter, na kojem je sada registrovano oko 700 hiljada ruskofonskih korisnika, nastavlja Anton Korobkov-Zemljanski.

Tviter je najdinamičnija mreža, gde se sve dešava vrlo brzo i može se opertivno uspostaviti kontakt. Živi dnevnik, kako je saopštavao između ostalog i Glas Rusije, poslednju nedelju nije radio, bili su prekidi veze. Zato se glavna komunikacija obavljala preko Tvitera, a u socijalnim mrežama Fejsbuk i UKontaktu bile su specijalne grupe.

Aktualna akcija ruskih blogera nije prva. Tviter odavno ispunjava ulogu generatora dobrih dela. Ako nekome treba pomoći novcem ili dati krv, preko ove mreže slična pitanja rešavaju se trenuto, konstatuje Anton Korobkov-Zemljanski. Pojavom Tvitera postalo je mnogo jednostavnije organizovati socijalno značajne akcije, o kojima ljudi saznaju u režimu realnog vremena. A sve zato što danas u svetu po operativnosti i brojnosti auditorijuma Tviteru ne mogu da konkurišu nikakvi mediji. Njegova publika je veća nego publika svetskih informacionih kanala Si-en-en i Bi-bi-si. Slična tendencija se vidi i u Rusiji: broj korisnika Tvitera do jeseni može da premaši cifru od milion.

Leave a Reply