Internet

Ruski DDoS cyber napad na Estoniju

Rusija se nalazi na prvom mestu osumnjičenih za veliki sajber napad na Estoniju. Kao osnovni razlog zategnutih odnosa između ove dve zemlje nalazi se uklanjanje statue Bronzanog vojnika sa mesta gde je do tada bio u Talinu – glavnom gradu Estonije. Ovaj sajber napad je onesposobio sajtove vlade, političkih partija, medijskih kuća, banaka i kompanija, i tako napravio totalni kolaps.

Napadi su počeli 27. aprila kada je statua Bronzanog vojnika uklonjena sa postojećeg mesta. Vrhunac napada je bio 3. maja, da bi se ponovo javili 8. i 9. maja koji predstavljaju jedne od najvažniji datuma u Rusiji – Dan pobede.

NATO je poslao svoje eksperte iz oblasti Internet bezbednosti da ispitaju ovaj slučaj i da omoguće zaštitu od mogućih budućih napada. EU i Nato pažljivo ispituju čitav slučaj ali nisu želeli da direktno optuže Rusiju za napad, dok prikupljeni dokazi ne budu nedvosmisleno ukazivali na počinioca ovog napada.

Estonski predsednik, ministar inostranih poslova i ministar odbrane su u poslednje vreme vodili puno razgovora na ovu temu sa svojim saveznicima. Ministar odbrane Estonije Jaak Aaviksoo je izjavio da u ovom momentu, NATO ne označava cyber napade kao jasnu vojnu akciju. Ovakav pristup bi značio da se protiv zemlje koja sprovodi ovakve napade ne mogu sprovesti zajedničke akcije samoodbrane koji se u vojnim napadima preduzimaju.

Ovaj napad je izvršen metodom kojom se ovakvi organizovani napadi najčešće i izvršavaju. To je tzv. DDoS napad kada su sajtovi odjednom napadnuti sa ogromnim brojem poseta sa različitih kompjutera. Napadi su dolazili sa raznih strana sveta ali kako su zvaničnici Estonije izjavili, prve identifikovane IP adrese su ukazivale da napadi dolaze iz Rusije. Estonija je reagovala tako što su za početak onemogućene inostrane posete, kako bi domaći posetioci mogli da pristupaju sajtovima.

Leave a Reply