Categories
Internet

Ruski internet gigant Jandeks izlazi na berzu

Najpopularniji resurs ruskog dela Interneta – Jandeks – izlazi na berzu. Pretraživač je već odabrao organizatore inicijalne javne ponude – banke Morgan Stenli i Dojč Bank. A sama ponuda će proteći na NASDAQ. Analitičari predviđaju da će Jandeks ući među najveće tehnološke korporacije, čijim akcijama se trguje u Njujorku. A sam izlazak vodeće ruske kompjuterske kompanije na berzu povećaće privlačnost odmaće IT grane za strane investicije.

Važan događaj za glavni pretraživač Interneta na ruskom desiće su u junu ili julu na američkoj berzi NASDAQ. Tačan datum inicijalne javne ponude za sada nije određen, ali nije isključeno da će još do kraja februara kompanija predati prijavu u američku Komisiju za hartije od vrednosti i berze. Investicionim bankama Dojč Bank i Morgan Stenli povereno je da pripreme sve dokumente i prezentacije, da se sastanu sa potencijalnim kupcima akcija i da vode knjigu prijava. Rukovodilac projekta Svet Interneta Fonda Javno mnjenje Pavel Lebedev uveren je da će inicijalna javna ponuda Jandeksa biti jedan od glavnih događaja finansijske godine i da će izazvati potražnju među investitorima.

Takva kompanija kao Jandeks, koja je lider Runeta, nesumnjivo je zanimljiva za investicije. Tim pre što je Jandeks za 2010. godinu pokazao prilično velike sume po rastu kontekstne reklame. Znači investicije će biti korisne kako samim stranim investitorima, a isto tako će pružiti mogućnost kompaniji da se razvija dalje i da usavršava svoje servise.

2008. godine Jandeks je bio na korak od inicijalne javne ponude, ali sve karte je pomešala kriza. Između ostalog, zakašnjenje je samo koristilo lideru ruskog Interneta. Pretraživač ne samo da je izdržao, već je pretekao Gugl u borbi za ruske korisnike. Domaći programeri i menadžeri su dokazali da mogu da naprave resurs koji pod jednakim uslovima konkuriše svetskom gigantu. A sada Jandeks i sam ulazi na teritoriju Gugla, izlazeći na nova tržišta, ističe Pavel Lebedev.

To je jedan od malobrojnih pretraživača koji drži svoje lokalno tržište. Isti takvi procesi mogu da se vide i u Kini, gde sopstveni pretraživač ne pušta Gugl. I očigledno je da će se Jandeks aktivno razvijati ne samo u zemljama ZND i tamo gde je mnogo onih koji govore ruski, već da će aktivno razvijati strane zahteve za pretraživanje. Između ostalog, na evropskim jezicima. Mislim da će se Jandeks dobro prodavati i da će steći veliki profit zahvaljujući učešću na berzi.

Koliko je privlačna ruska IT grana za strane investitore može se suditi po ponudi akcija holdinga Mail.ru. To je urađeno u Londonu prošle godine. Tada je kompanija dobila preko 900 miliona dolara. Jandeks analitičari procenjuju na 6 do 8 milijardi dolara. I to čini ruski pretraživač jednim od najvećih svetskih faktora u sektoru visokih tehnologija. (glas rusije)