Internet

Ruski internet mediji će odgovarati za komentare svojih čitalaca

U ruski Zakon o medijima mogu da budu unete popravke prema kojima će redakcije internet izdanja snositi odgovornost za ekstremističke komentare svojih čitalaca. Po naredbi predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Ministarstvo za komunikacije i veze RF treba da pripremi odgovarajući predlog već do 1. avgusta ove godine.

Sada ruski internet-mediji ne snose odgovornost za mišljenje svojih čitalaca, ali prema odluci Roskomnadzora obavezna su da sklanjaju ili vrše redakturu komentara koji pozivaju na ekstremizam i ksenofobiju. Očigledno napori resora su nedovoljni. Uz sve lepote Interneta, on se pretvorio u veliko đubrište, zato su odluke predsednika da se unesu popravke u Zakon o medijima blagovremene su. I to nije cenzura, već elementarno uvođenje reda. Itnernet nije taraba na kojoj se može pisati bilo šta, rekao je za Glas Rusije zamenik predsednika Komiteta za informacionu politiku Državne dume RF Boris Reznik.

Do cenzure to neće dovesti, pošto uvek može da se uloži žalba, da se uključe eksperti, ako se sklanja informacija koja ne krši zakon. Ali ako postoje očigledne klevetničke ksenofobične izmišljotine, za njih realno treba snositi odgovornost. Jer čitalački komentari su ponekad sasvim bezobrazni – to nije izražavnje mišljenja, već obična psovka ili nemotivisana uvreda.

Politikolog Pavel Danilin, naprotiv, samtra da će popravke koje se pripremaju pooštriti rad medija: “Suština popravki je negativna, pošto će mediji morati da odustanu od takve interaktivne veze kao što su forumi. Ili će ih oni izvesti van teritorije rusije, ili će odustati od njih. To će dovesti do pogoršanja kvaliteta kontenta i obratne veze. Meni se čini da bi bolje bilo ne usvajati popravke, već pojačati rad službi koje prate ekstremistički i ksenofobijski kontent.”

Boris Reznik ipak se pridržava tačke gledišta da praćenjem negativnog sadržaja treba da se bave ne službe i resori, već u prvom redu saradnici samih medija: vlasnici, urednici, moderatori. Oni treba da odgovaraju ne samo za kontent, već treba da vaspitavaju kod svojih čitalaca kulturi rada sa Internetom. (GR)

Leave a Reply