Internet

Ruski izbori: internet protiv televizije?

Organizatori akcije Za poštene izbore otvorili su na Internetu sajt posvećen akciji Beli prsten. Njeni učesnici nameravaju da izažu na unutrašnju stranu Sadovog prstena u centru Moskve, da se uzmu za ruke i da pokušaju da na taj način okruže Kremlj živim lancem. Oni koji žele da se uključe u akciju treba da obeleže na karti mesto gde će stajati. Po proračunima organizatora, kako bi se zatvorio prsten, potrebno je 34 000 ljudi. Do petka na sajtu je registrovano svega 2000, a na stranici na Fejsbuku potpisalo se oo 12 000. Moskovska gradska vlada je istakla da za slične akcije specijalna dozvola nije potrebna, osim ako prsten ne zatvori saobraćaj na ulicama.

Više problema sa dozvolom mitinga ovog puta su imale pristalice vlasti: oni nisu uspeli da dobiju odobrenje za akciju u blizini Kremlja. Tako da će 23. februara oni krenuti u povorci po Frunzenskom keju, a zatim će se okupiti na stadionu Lužnjiki.

Iza burne aktivnsoti građanskog društva skoro da je prošao neprimećen početak prevremenog glasanja na predsedničkim izborima. U petak, 17. februara, svoje glasove u podršku kandidata dali su stanovnici Sahalinske oblasti. Do 3. marta, dana predizborne tišine, svoju volju mogu da izraze stanovnici udaljenih i teško dostupnih teritorija, mornari, vojnici udaljenih garnizova, polarni istraživači, geolozi, uzjagivači jelena. To je više od milion ljudi u 37 regiona zemlje. U subotu je takođe započelo prevremeno glasanje na biralištima koja se nalaze u inostranstvu. Najveći broj mesta za glasanje otpada na Bugarsku, Letoniju, Nemačku. U većini slučajeva kutije su postavljene na biralištima formiranim na bazi ruskih diplomatskih predstavništava. Pvi prevremeno mogu da glasaju ruski građani u Bugarskoj. Zatim još 80 000 naših građana u 58 zemalja.

Sami predsednički kandidati u međuvremenu nastavljaju propagandu – sastaju se sa biračima, učestvuju u debatama na radiju ili televiziji. Imaju vremena i za rešavanje nasušnih pitanja: u sredu Vladimir Žirinovski, Genadij Zjuganov i Sergej Mironov razmatrali su sa predsednikom Dmitrijom Medvedevom reformu ruskog političkog sistema. Mihail Prohorov sastao se sa studentima i trenirao košarkaški tim u jednoj od moskovskih škola. A njegovi poverenici – pevačica Ala Pugačova i muzičar Andrej Makarevič, komponovali su u znak podrške svog kandidata pesmu Najviši (biznismen je visok 204 centimetra). Premijer Vladimir Putin bavio se tekućim poslovima. Proveravao kako teče reforma zdravstva u Sibirskom federalnom okrugu i održao savetovanje o usavršavanju efikasnosti državne uprave.

Vruće je i kod sociologa: oni moraju da prate sva kolebanja rejtinga kandidata. Pozitivna dinamika beleži se u rejtingu samostalnog kandidata Mihaila Prohorova i lidera Pravedne Rusije Sergeja Mironova. Nivo podrške predsednika LDPR Vladimira Žirinovskog ostao je na prethodnom nivou, a lider komunista Genadij Zjuganov je čak popustio. Rejting Vladimira Putina sve vreme raste i već se približio cifri od 55%. Prošle nedelje bilo je 53%.

Evo šta o tome misli politikolog Leonid Poljakov.

Apsolutna većina u Rusiji shvata da je upravo premijer garant stabilnog razvoja. A pobeda bilo kog od Putinovih oponenata znači promene, i to ne obavezno nabolje. Iskustvo radikalnih promena 90-ih svima je dobro poznato.

Leave a Reply