Internet

Ruski Jandeks agresivno na Google područje pretraživanja Interneta

Posle uspešnog izlaska na berzu NASDAQ, vodeći ruski Internet pretraživač širi se i na međunarodno tržište pošto u Rusiji ima ubedljivu prednost u odnosu na konkurenciju, pre svega Gugl.

Jandeks je postao međunarodno poznat brend, najviše zahvaljujući izlasku na NASDAQ prošle godine. Ne samo da je to bila prva inicijalna javna ponuda neke ruske kompanije na američkim berzama u poslednjih 5 godina, nego i najveća među IT kompanijama u 2011. godini.

Procenjena vrednost Jandeksa bila je 8 milijardi dolara. Investicione banke kupile su 5.217.405 deonica klase A po početnoj ceni od 25 dolara, da bi na kraju prvog dana trgovanja vrednost ovih akcija porasla na 38,85 dolara. Uspeh zabeležen prvog dana emitovanja akcija podstakao je suvlasnika Jandeksa Ilju Segaloviča da izjavi kako je Jandeks, po njegovom mišljenju, bolji od Gugla. Osnova za tu izjavu bilo je poverenje investitora iskazano kroz rast cene i najave dalje kupovine.

Ključna prednost Jandeksa (osim toga što ruski jezik, sa njegovim osobenostima – padežima, deklinacijama itd. – „poznaje“ bolje od Gugla) leži u tome što je kompletan interfejs na ruskom jeziku, kao i u činjenici da ruski korisnici Interneta tamo nalaze usluge koje su im potrebne u svim oblastima svakodnevnog života. Tako je Yandex.Market katalog robe široke potrošnje sa celog ruskog Interneta, Yandex.Elektrichky je usluga koja daje informacije o redu vožnje vozova u zavisnosti od grada u kome živite, dok su Yandex.Mail i Yandex.Maps aplikacije koje koriste skoro svi ruski posetioci Interneta. Prošlog meseca Apple je uključio Jandeksov softver za mape u standardni softver za iPad i iPhone.

Ova strategija omogućila je Jandeksu da u Rusiji stvori veliku prednost u odnosu na najvećeg konkurenta, kompaniju Gugl. Sajt liveinternet.ru, specijalizovan za praćenje poseta, daje podatak da na ruskom tržištu Jandeks ima udeo od 60,5%, Gugl 26,6%, dok Search.mail.ru, vlasništvo Mail.ru grupe, drži 8,1% ovog tržišta.

U septembru u Rusiji Jandeks je po broju upita učinjenih u Chrome-u – Guglovom brauzeru – prevazišao sam Gugl. Osnivač Jandeksa Arkadij Volož izjavio je pre godinu dana da je njegova kompanija prerasla granice Rusije. U osnovi, Internet prostor neke zemlje je onoliki koliki je broj stanovnika. Vremenom broj korisnika prestaje da raste.

Prošle godine komanija je imala prihod od oko 600 miliona dolara i rast od 60%. Ove godine kompanija očekuje rast od 45%, rekao je Volož.

Jandeks je zato odlučio da se proširi na nova tržišta.

Pošto je već dugo aktivan u Zajednici Nezavisnih Država (ZND), koju čine nekadašnje republike SSSR-a, Jandeks se okrenuo Turskoj, što predstavlja prvi korak u osvajanju međunardnog tržišta. To je hrabar potez, pošto je u Turskoj najpopularniji pretraživač Gugl.

„Za sada je ovo eksperiment, ali ne isključujemo mogućnost da ćemo, u slučaju da uspemo, pokušati i na drugim mestima“, istakao je Volož.

Za Jandeks su interesantne zemlje gde jedna kompanija ima dominaciju na tržištu. „Nije dobro kada se u svet može gledati samo kroz jedan prozor“, naglašava Volož. Stručnjaci su saglasni da ova strategija može da donese rezultate.

U septembru u Rusiji Jandeks je po broju upita učinjenih u Chrome-u – Guglovom brauzeru – prevazišao sam Gugl.
„Još uvek je rano reći da li će Jandeksova tehnologija moći da globalno nadmaši Gugl, ali ova kompanija sigurno ima šansu u zemljama kao što je Turska, gde pretraživanje Interneta nije dovoljno razvijeno“, tvrdi Vsevold Topoljanski, direktor i partner u investicionom fondu Aurora Venture Capital.

Zato je Turska verovatno pravo mesto za ispitivanje terena.

Pre svega, Turske je jedno od najvećih i najbrže rastućih Internet tržišta u Evropi. Drugo, to je nezavisno, jezički izolovano ostrvo, koje nudi mogućnost da se razvije indeksni pristup za pretragu. Treće, na malom veb tržištu alati za testiranje mogu lakše da otkriju zamke.

U Jandeksu će u decembru napraviti presek rezultata prve godine međunarodnog poslovanja. Kompanije nije objavila brojke, ali Volož kaže da i dalje dobijaju nove korisnike.

„Naravno, moramo da unapredimo usluge koje nudimo u Rusiji i da dodamo mnoge stvari korisne za turske klijente. Na primer, naš ramazanski projekat daje mogućnost da se dobije informacija o zalasku sunca u raznim regionima“, dodao je Volož.

Neki stručnjaci skeptični su po pitanju nastupa Jandeksa na inostranim tržištima. Poslovanje na nedovoljno poznatom terenu rizično je i skupo, s obzirom da je pristup „jedan model za sve“ koji primenjuje konkurentski Gugl mnogo bolje testiran.

Jandeksov učinak u inostranstvu zavisiće samo od toga koliko brzo će kompanija naučiti da „prepozna“ i „indeksira“ mentalitet u drugim zemljama. (izvor: Alina Ukolova, za Russian Business Insight)

Leave a Reply