Internet

Ruski Jandeks: naučiti ceo svet da pretražuje Internet na ćirilici

U latiničnom pismu ne postoji slovo „Я“. To slovo je naše staro dostignuće, a savremeni uspeh se sastoji u tome što reč „Яндекс“ postaje poznata u celom svetu.

Naziv najvećeg ruskog pretraživačasmislio je Ilja Segalovič, jedan od njegovih osnivača. Stapanjem reči u izrazu YetAnotherIndex, tj. „još jedan indeks za pretraživanje“, nastala je reč Jandeks. Kasnije je naziv pretraživača na najrazličitije načine objašnjavan uz pomoć narodne etimologije. Jedni su uvereni da je Jandeks zapravo jezički indeks („языковой индекс“), drugi tvrde da se radi o erotskoj igri reči na osnovu kineskih načela Jin i Jang (na ruskom „Инь“ i „Ян“): ako postoji „žensko načelo“ INdeks, onda mora da postoji i „muško načelo“ JANdeks.

Uostalom, poreklo reči i nije toliko važno. Važnije je to da ruski pretraživač postaje svetski pretraživač. Detonator ovog procesa je svakako bila Jandeksova trijumfalna inicijalna javna ponuda na berzi NASDAQ, posle čega su desetine zaposlenih u Jandeksu postale milioneri. Snaga intelekta i vere u sopstveni projekat nikada ranije u Rusiji nije bila pretočena u tako veliku novčanu sumu.

Jandeks je u protekloj godini priredio nekoliko važnih novina. Pre svega kompanija je pokrenula svoj sopstveni web brauzer. To je bio pokušaj Jandeksa da se zaštiti od Gugla kao svog glavnog konkurenta, koji je pomoću svog brauzera Chrome počeo intenzivno da pridobija korisnike ruskog Interneta. Drugi ključni događaj godine već liči na pravu agresiju. Naime, kompanija je zabeležila prvi uspeh na turskom tržištu. Yandex.com.tr je prvi pokušaj ekspanzije Jandeksa van teritorija na kojima se govori i razume ruski.

Tim stručnjaka ruskog pretraživača ima po tom pitanju hipotezu koja ovako glasi: ako u nekoj zemlji jedna kompanija ima monopol na tržištu Internet-pretrage, onda će drugoj kompaniji, koja na tom tržištu ponudi kvalitetan konkurentni proizvod, biti zagarantovano 25-30% tržišta, jer će se za novi proizvod opredeliti deo korisnika koji jednostavno ne vole monopoliste i uvek glasaju za mogućnost izbora. Zasada tu hipotezu povrđuje samo iskustvo kompanije Google u Rusiji (koja ovde ima upravo tih 25% korisnika koji „protestuju“). Tek u nastupajućoj godini će se saznati da li „Jandeksova teorija“ važi i van granica Rusije, a zasada je broj mesečnih Internet-pretraga na turskom jeziku dostigao 60 miliona. U slučaju uspeha u Turskoj, kompanija je već nagovestila da je Evropa sledeći pravac ekspanzije. (izvor: ruski reporter)

 

Leave a Reply