Internet

Ruski vojni stručnjaci grade alternativni Internet

U današnje vreme oružani sukobi zahtevaju od vojske da razvije principijelno nov sistem upravljanja borbenim operacijama. Upravo su taj cilj imali na umu ruski vojni stručnjaci kada su odlučili da formiraju sopstveni „veb“ (engl. „paučinu“), odnosno alternativni internet.

„Vojna paučina“ koja povezuje veće i manje vojne formacije od Kaljiningrada do Nižnjeg Novgoroda i od Severomorska do Voronježa, testirana je početkom septembra, prilikom izvođenja vojne vežbe jedinica za vezu Zapadnog vojnog okruga (ZVO). To je izjavio pukovnik Andrej Bobrun, načelnik odeljenja za odnose sa javnošću ZVO.

„U današnje vreme, pored klasičnih komunikacionih kanala, upravi Zapadnog vojnog okruga su na raspolaganju i savremene specijalizovane elektronske komunikacione mreže, koje omogućavaju rukovođenje vojskom u realnom vremenu, trenutno prenošenje različitih tekstualnih dokumenata, kao i fajlova sa fotografijama i video-materijalom bilo koje veličine“, dodao je pukovnik Bobrun.

„Tokom vežbe vezisti Zapadnog vojnog okruga kreirali su samostalnu mrežu informacionih čvorova i punktova sa više nivoa, koja je povezala različite kopnene formacije Zapadnog vojnog okruga, Baltičke i Severne flote, kao i vazduhoplovne komande“, rekao je Bobrun.

Po rečima pukovnika Bobruna, u toku vežbe su održavane i video-konferencije na kojima su „učesnici mogli ne samo da čuju jedan drugog, nego i da se vide, razmenjuju elektronske dokumente, kao i grafičke i video materijale sa velikom rezolucijom“.

Pored toga, vojni internet omogućava da se uspostavi video veza između komandira na terenu i načelnika koji se nalaze u bilo kom delu Zapadnog vojnog okruga. Mogu se, na primer, održavati video veze sa posadama brodova koji izvršavaju zadatke bilo gde na svetskom okeanu, objasnio je Andrej Bobrun. „Vojna paučina“ ima visok stepen zaštite od spoljnih uticaja i omogućava da se razmena informacija vrši sa garantovanim stepenom bezbednosti.

Ovo je već druga vojna vežba na kojoj su uspešno testirane terenske komandne mreže zatvorenog tipa, između ostalog i pri upravljanju operativno-taktičkim raketnim sistemom „Iskander“.

Unapređenje armijskog komunikacionog sistema ogleda se i u činjenici da Ministarstvo odbrane postepeno prestaje sa iznajmljivanjem komunikacionih linija od civilne kompanije „Rostelekom“ i prelazi na formiranje specijalizovanih komunikacionih linija sa pojačanom zaštitom od neovlašćenog pristupa.

Proletos su odgovarajuće ruske službe i oružane snage simulirale prestanak rada Interneta i pomoću sopstvene informacione mreže u troposferi uspostavile vezu na području 57 puta većem od Estonije.

Široka primena dostignuća visoke tehnologije u Oružanim snagama Rusije istovremeno će biti podsticaj da se one razvijaju i proizvode u samoj Rusiji. (izvor: RBTH)

Leave a Reply