Internet

Šabić najavio kontrolu internet provajdera

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić najavio je da će pokrenuti neposredni nadzor nad internet provajderima.

“Nadzor će obuhvatiti sve najveće i najinteresantnije provajdere. On je upravo započeo, a po njegovom završetku, na osnovu saznanja koja izvesno neće biti prijatna, pripremiću i predložiti paket mera koje bi doprinele popravljanju stanja kojim sasvim sigurno ne možemo biti zadovoljni”, istakao je Šabić za “Danas”.

Poverenik je ukazao da svega 15 odsto internet provajdera čuva zadržane podatke 12 meseci, koliko su po zakonu obavezni, dok ostalih 85 odsto provajdera to čini duže ili kraće od predviđenog roka.

internet

“Oni čuvaju podatke zato što je to obaveza predviđena Zakonom o elektronskim komunikacijama. Ta obaveza podrazumeva odgovarajuću zaštitu tih podataka i dozvoljava pristup njima samo u skladu sa Ustavom i zakonom. Dakle, osim korisniku, ti podaci mogu biti dostupni samo nadležnim organima radi vođenja krivičnog postupka i zaštite državne bezbednosti, i samo na osnovu odluke suda”, ukazuje Šabić.

On je izrazio zabrinutost zbog postojeće situacije, jer ti podaci mogu biti zloupotrebljeni.

“Informacije o tome s kim ste, na koji način, odakle, koliko dugo, koliko često, kojim sredstvom komunicirali, i to za 12 meseci unazad, mogu mnogo da govore o vama. Eksperti na osnovu takvih podataka mogu i da kreiraju profil ličnosti. A suvišno je objašnjavati da pristup takvim podacima može predstavljati ozbiljan prodor u privatnost i da ti podaci mogu biti zloupotrebljeni na različite načine”, naglašava Šabić.
Poverenik je do objavljenih podataka došao nadzorom nad oko 200 internet provajdera. Zbog upozoravajućih rezultata, pokrenuta je i druga faza nadzora.
“Primera radi, masovno se ne vode evidencije o ulasku i vremenu boravka osoba u prostorijama u kojima se može pristupati podacima o komunikaciji. U velikom broju slučajeva nisu instalirani nikakvi sistemi za detekciju neovlašćenog pristupa. Više od 70 odsto operatera smatra da za osobe koja imaju pristup podacima o komunikaciji nije potrebna nikakva bezbednosna obuka ili bezbednosni sertifikat”, samo su neki od primera kršenja zakona internet provajdera na koje je naišao Šabić.
izvor: SEEbiz / Danas.rs / B92

One thought on “Šabić najavio kontrolu internet provajdera

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Donosenjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama aktivnosti elektronskog nadzoora nadleznih drzavnih organa uskladjene su potpuno sa ustavom i zakonom. Sada su, izgleda, na red dosli davaoci internet usluga, koji konkretno obavljaju te poslove.

    Jedino ipak ostaje nejasno: zasto iz principijelnih razloga, prilikom nedavnih izmena i dopuna Zakona o postanskim uslugama, nije dovedena u red i odreba clana 6. stav 3. ovog zakona? Jer ta odredba i dalje glasi: “Nacelo nepovredivosti tajnosti postanskih posiljki moze se narusiti samo u slucajevima i pod uslovima odredjenim zanom.” (nema reci “na osnovu odluke suda”).

    Valja napomenuti da, prema clanu 3. tacka 6. pomenutog zakona, postanske posiljke su pismene posiljke i uputnice, u klasicnoj i ELEKTRONSKOJ formi …

Leave a Reply