Internet

SAD ne planiraju da odustanu od kontrole interneta

Rusija, Kina i neke arapske države su predložile u Ujedinjenim nacijama jačanje nacionalne kontrole na internetu. Zapravo radi se o pokušaju da se američkim kompanijama oduzme monopol u podeli IP adresa i domena, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na dokumentaciju održane u Dubaiju Svetske konferencije o telekomunikacijama.

Sjedinjene Američke Države su ocenile predlog kao „šokantan“ i optužile Rusiju da se pretvara u autoritarnu državu, a kompanija Gugl je počela prikupljanje potpisa za „slobodni internet“.

Stručnjaci smatraju da je osnovni razlog američkog demarša čisto ekonomski – internet je dao ideju za nova tržišta i mnoga od njih se tek sad otvaraju.

One thought on “SAD ne planiraju da odustanu od kontrole interneta

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  “Mnogo buke ni oko cega” ili “treslase gora, rodio se mis”, odnosno 14. decembra 2012. u Dubaiu doneta su, bez konsenzua,ovakva, nikakva Finalna akta neuspesne Svetske konferencije o medjunarodnim telekomunikacima:
  http://www.itu.int/en/wcit-12/Documents/final-acts-wcit-12.pdf

  Delegacija Srbije nije potpisala ova finalna akta, sto se vidi iz ovog spiska potpisnika:
  http://www.itu.int/osg/wcit-12/highlights/signatories.html

  O detaljima drame u Dubaiu oko buducnosti i (ne)slobode Interneta bicemo verovatno uskoro informisani od nase delegacije.

Leave a Reply