kina i hakeri
Internet

SAD pozivaju Kinu da zaustave sajber kriminal

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Tom Donilon, danas je pozvao Kinu da preduzme „ozbiljne korake“ da prekine sajber kriminal.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Tom Donilon, danas je pozvao Kinu da preduzme „ozbiljne korake“ da prekine sajber kriminal, istakavši da je taj problem „sve veći izazov“ za američko-kineske odnose.

kina-hakeri
Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čungjing, danas je saopštila da je Peking otvoren za razgovore, ali je naglasila da je Kina žrtva, a ne počinitelj kompjuterskog kriminala.

„Internetu ne treba rat, nego pravila i saradnja. Kina je spremna, na temelju prncipa uzajamnog poštovanja i uzajamnog poverenja, da o ovom problemu otvori konstruktivan dijalog i saradnju sa međunarodnom zajednicom uključujući i Sjedinjene Države“, rekla je Hua.

Nekoliko velikih američkih kompanija, među kojima su „Epl“, „Fejsbuk“ i „Tviter“, bilo je ove godine hakovano. Dnevnici „Njujork tajms“, „Vol strit džornal“ i „Vašington post“, takođe tvrde da su ih napadali hakeri iz Kine.

Leave a Reply