Internet

SAD razočarane sukobom između Kine i kompanije Google

Administracija u Vašingtonu “razočarana” je zbog nepostizanja sporazuma između kompanije Google i kineske vlade, a u vezi odobrenja najvećem svetskom pretraživaču da pruža korisnicima usluge u Kini bez cenzure.

Bela kuća je dobila informaciju o odluci kompanije Google da će prestati cenzurisati rezultate pretraživanja u Kini, odnosno da će preusmeriti sav saobraćaj sa svoje kineske lokacije na onu “nefiltriranu” stranicu u Hong Kongu. “Mi smo ranije izrazili zabrinutost zbog tih pitanja direktno kineskoj vladi”, izjavio je Mike Hammer – portparol NSC-a pri Beloj kući.

Predsednik Barack Obama i državna sekretarka Hillary Clinton naglasili kineskim čelnicima da su SAD “predane internet slobodama i da se protive cenzuri”, izjavio je dalje Hammer.

Odluka kompanije Google usledila je nakon dvomesečnog spora ove kompanije sa kineskom vladom oko cenzurisanja rezultata pretraživanja. Google je prvobitno zapretio da će prestati da cenzuriše sadržaj, nakon probale u njihov sistem od strane kineskih hakera. U jučerašnjem saopštenju, Google je najavio omogućavanje necenzurisanih pretraga preko njihove lokacijeu Hong Kongu – Google.hk, i da ovo predstavlja jedino svrsishodno rešenje za izazove sa kojima se suočava u Kini.

Leave a Reply