Internet

SAD razvija tehnologije za zaobilaženje cenzure interneta

Administracija predsednika SAD-a Baracka Obame finansira razvoj “interneta u senci” i sistema mobilne telefonije koje bi disidenti mogli koristiti u borbi protiv represivnih režima koji ih nastoje ukinuti cenzurom ili blokiranjem telekomunikacijskih mreža.

U globalnim nastojanjima za postizanje otvorene komunikacije učestvuju najrazličitiji nezavisni protagonisti od informatičkih zanesenjaka u Washingtonu, vojnih inženjera u Afganistanu do severnokorejskog prebega koji je zakopao kineske mobilne telefone na brdima uz granicu koje bi noću otkopavali njegovi sunarodnici u begu iz najzatvorenije države sveta.

Inicijativa Obamine administracije na neki je način novo bojno polje u odbrani slobode govora i razvoja demokratije, kao što je desekadama duga praksa radijskog emitovanja u zemlje sa autokratskim vlastima putem Glasa Amerike i drugih medija. Poslednja incijativa, međutim, u potpunosti zavisi od stvaranju odvojenih puteva komunikacija.

Projekat je uključio šaroliku grupu koju čine diplomati, vojni inženjeri, mladi programeri i disidenti iz najmanje desetak zemalja a njegova najsnažnija zagovornica je državna sekretarka Hillary Clinton, čije ministarstvo i predvodi te napore.
“Vidimo da sve više i više ljudi po svetu koristi internet, mobilne telefone i druge tehnologije kako bi se njihov glas čuo kada protestvuju protiv nepravde i nastoje da ostvaresvoje težnje”, rekla je Hillary Clinton u odgovoru e-mailom na pitanje NY Timesa o projektu.

State Department je na primer navodi NY Times, finansira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi omogućila aktivistima da komuniciraju van nadzora vlada u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libije. (Voa)

One thought on “SAD razvija tehnologije za zaobilaženje cenzure interneta

  1. nemanja

    Zanimljivo je koliko se Amerika trudi da omoguci pristup internetu svim zemljama koje zele isti iz nama nepoznatih razloga da cenzurisu. Sa druge strane ta ista Amerika se isto toliko zalaze u nametanju sankcija uglavno tim istim zemljama koje pokusavaju da cenzurisu internet (izuzetak je Kina- njih Amerika proziva putem media nad kojim ima monopol u vecini zemalja).

Leave a Reply