Internet

SAD se spremaju za rat u sajber prostoru

Vojna lica SAD žele da dobiju pravo da odgovaraju realnim operacijama sile na eventualne napade u sajber prostorima. Ovaj predlog je dao Pentagon. U novom referatu nadleštva za kongres govori se da u slučaju ozbiljnih konflikata u Svetskoj mreži Amerika treba da iskoristi sve potrebne varijante – od diplomatskih do vojnih. Pritom, čak ne samo ako su napadnute same Sjedinnjene Države, već i njihovi saveznici i partneri.

Virtuelni ratovi koji se već odvijaju i tek planiraju u prostorima mreže sasvim lako mogu da prerastu u realni vojni sukob. U svakom slučaju, Amerikanci ne kriju da ovaj scenario razmatraju na najvišem nivou. Pentagon je pripremio referat za kongres u kojem vojni stručnjaci iznose predloge za politiku Vašingtona u oblasti sajber bezbednosti. U dokumentu se napadi u mreži izjednačuju s terorističkim aktovima i vojnim prenjama. A kao mogući odgovor se predlažu kako tradicionelne diplomatske i ekonomske metode, tako i radikalne vojne mere. Drugim rečima, SAD su spremne da primene silu protiv internet-neprijatelja. Komentari predsednika Centra za političko informisanje Alekseja Muhina.

Američki sistem, uključujući i vojni, ozbiljno shvata hakerske napade. Oni govore o tome da postoje ruske hakerske grupe, koje mogu u potpunosti izbaciti iz stroja njihov kompjuterizovani sistem za navođenje, naoružanje, zaštitu od potencijalnih udara, kao i o kineskim hakerima koji im izgledaju mnogo opasnije. Pentagon bezuslovno radi na tome kako bi se ova inicijativa dalje razvijala, kako bi postala zakonita i kako bi na raspolaganje dobio neograničena ovlašćenja.

Zasad referat Pentagona nije ništa više od predloga kongresu. Ko i na kom osnovu će donositi odluke o primenu sile tek treba propisati zakonom. Međutim, Vašington jasno stavlja na znanje da je spreman da brani samog sebe i svoje saveznike. I premda se to u dokumentu ne navodi direktno stručnjaci ne sumnjaju – upozorenja SAD su pre svega upućena na adrese Kine, antiameričke režima Velikog Bliskog Istoka i Rusije. Upravo ove regione su Agencija za nacionalnu bezbednost i druge specijalne službe SAD navodili kao eventualne izvore sajber pretnji. A to znači, siguran je stručnjak Međunarodnog centra „Za pravednu politiku“ Sergej Zacepilov, da će ove zemlje takođe promeniti svoju strategiju.

Specijalne službe SAD u toku poslednjih godina sve češće postaju objekti hakerskih napada. Oni ili blokiraju rad servera američkih nadleštava ili se mešaju u rad ključne opreme. Bukvalno u oktobru je izbio skandal: ispostavilo se da su još 2007. i 2008. godine kineski hakeri napali dva vladina satelita SAD i upali u njihov komandni sistem. Tada se otkrilo da su nepoznatim virusom zaraženi sistemi za upravljanje bespilotskim letelicama VVS SAD. Američkoj agenciji za napredne odbrambene naučne projekte – poznatom DARPA naloženo je da izradi nove sisteme za zaštitu kompjuterskih mreža. Po podacima medija, u SAD je već osnovana izvesna specijalna Sajber komanda pod čijim rukovodstvom radi do hiljadu kompjuterskih hakera.

Uostalom, vrlo je verovatno da će se naći i drugi hakeri koji će uspeti da savladaju nove američke odbrambene barijere. Jer, kako je govorio jedan poznati filmski junak (Štirlic) čovečanstvo najviše voli tuđe tajne. (glas rusije)

Leave a Reply