Internet

SafeHouse novi WikiLeaks

Časopis Volstrit džornal pokrenuo je danas internet sajt pod imenom “Sejfhaus” (Safehouse – www.wsjsafehouse.com), koji kao i Vikiliks ima za cilj prikupljanje informacija o krađama i zloupotrebama u politici i biznisu.

“Ako imate ugovore vredne objavljivanja, pisma, mejlove, finansijske izveštaje ili baze podataka kompanija, vladinih ili nevladinih agencija, možete nam to poslati korišćenjem servisa Sejfhaus”, saopštio je Volstrit džornal, prenela je agencija AFP.

Servis sadrži mogućnost da saradnik – pošiljalac informacija, ako to želi, ostane anoniman, a internet stranicom, koja se nalazi na bezbednom serveru, direktno rukovode urednici Volstrit džornala.

Oblasti interesovanja novonastalog internet servisa su “politika, vlada, bankarstvo, Vol strit, ugovori i finansije, korporacije, rad, zakon, nacionalna bezbednost i spoljni poslovi”.

Glavni urednik Volstrit džornala Robert Tomson rekao je da je servis otvoren za prikupljanje informacija u skoro svim formatima, od tekstova do audio zapisa i fotografija.

Volstrit džornal je poslednja u nizu medijskih kuća koje su pokrenule internet stranu sličnu Vikiliksu, koji je obelodanio na desetine hiljada američkih vojnih dokumenata iz ratova u Iraku i Avganistanu kao i tajne diplomatske depeše.

Bivši portparol Vikiliksa, Danijel Domšajt-Berg, pokrenuo je sajt Openliks. (VNovosti)

 

Leave a Reply