Internet

Sajber bezbednost: Kina zahteva od SAD da odbace optužbe

Generalni direktor Odeljenja za Severnu Ameriku Ministarstva spoljnih poslova Kine, Cong Pejvu, susreo se u Pekingu sa zamenikom državnog sekretara SAD za pitanja istočne Azije i Pacifika Kinom Mojem, kako bi razgovarali o najnovijim optužbama o sajber napadima između Kine i SAD.

Cong je rekao da najnovije optužbe SAD na račun Kine pokazuju hipokriziju i hegemoniju SAD u pogledu sajber bezbednosti.

„Kineska vojska nikada nije učestvovala u sajber krađama trgovinskih tajni Amerike. Optužujući Kine, SAD krše osnovne norme međunarodnih odnosa i ugrožavaju kinesko-američke odnose”, istakao je Cong.

cyberattack

Tenzije između SAD i Kine dešavaju se pred početak Konferencije o strateškom i ekonomskom dijalogu Kine i SAD, čija je tema svetska boba protiv sajber kriminala. Prema najavama kineskih zvaničnika, skup će po svoj prilici biti otkazan, ako SAD ne povuku optužbe protiv Kine.

Glasnogovornica Stejt Departmenta, Džen Psaki, potvrdila je da je Moj bio nekoliko dana u Kini na konsultacijama i da je njegova poseta veoma važna za strateške odnose sa Kinom.

Ona je istakla da SAD imaju više načina za unapređenje sajber bezbednosti, istakavši da se to prvenstveno odnosi na diplomatske načine.

Leave a Reply