Internet

Sajber-kriminalci i dalje napadaju privatne korisnike

Sajber-kriminalci i dalje prate tok novca i ne interesuje ih previše da li će do njega doći koristeći ciljane napade na poslovne subjekte ili veoma rasprostranjene kampanje bezvredne pošte, „sejući” pri tome finansijski malver gde god pronađu plodno tlo.

Usled velike medijske pažnje i sigurnosnih istraživanja u 2013. koja su bila fokusirana na fenomen ciljanih napada, kao i usled porasta broja i vrsta organizacija koje su bile žrtve tih napada, može se pomisliti da tradicionalne kampanje napada na krajnje korisnike polako nestaju. Međutim, to nije tačno.

U 2013. videli smo da je broj, pre svega, bankarskih malvera porastao do nivoa koji nije viđen od 2002. godine. Kompanija Trend Micro sprečila je prenošenje bankarskog malvera na skoro milion instanci na računarima naših klijenata tokom prošle godine. To se može svesti na između 113.000 i 220.000 u prva tri tromesečja 2013. i neverovatnih 537.000 u poslednjem tromesečju.

cyberattack

Međutim, trebalo bi da zapamtimo da ovde nije reč samo o bankarskom malveru i da je prošle godine dosta pažnje posvećeno i ransomeware programu (vrsti zlonamernog programa koji zaključava sistem), a posebno programu Cryptolocker. Ukupan broj otkrivenih ransomeware programa među klijentima kompanije Trend Micro uvećao se dvostruko u odnosu na prošlu godinu, pa je u proseku svakog tromesečja dostizao gotovo 22.000 – kaže Rik Ferguson, Global VP Security Research, Trend Micro. – Kada uzmete u obzir da je svaka žrtva morala da plati oko 300 dolara kako bi povratila pristup svojim podacima, onda je jasno da to predstavlja značajan potencijalni izvor prihoda za internet kidnapere – dodatno objašnjava on.

Sam Cryptolocker predstavlja savršeniji oblik ransomeware programa, poboljšan kvalitetnijim šifrovanjem i još efikasnijim šablonom za pretragu i šifrovanje. Pored toga što datoteke na lokalnom računaru čini nečitljivim, Cryptolocker pretražuje i datoteke na mrežnim diskovima kako bi ih „zarobio” šiframa. Ne oslanjajući se više na jednostavne deljene tajne lozinke za dešifrovanje „kidnapovanih” datoteka ili sistema, Cryptolocker koristi šifrovanje zasnovano na javnom ključu i veoma dugačkim lozinkama, što čini povraćaj šifrovanih datoteka gotovo nemogućim. Zbog toga je sve više žrtava prinuđeno da se odrekne svog teško zarađenog novca, jer se u suprotnom suočavaju sa gubitkom svih digitalnih podataka koji su im bitni. Uzimajući ovo u obzir, veoma je važno imati efikasno rešenje za redovno kreiranje rezervne kopije podataka.

Važno je zapamtiti da, pored popularnih priča o prelasku na mobilne platforme i „oblak okruženje, i uprkos vestima koje govore samo o ciljanim napadima i upadima u baze podataka, prosečni korisnik kućnog računara i dalje predstavlja privlačnu i opravdanu metu za današnje internet kriminalce. Sve više korisnika u sve većem broju zemalja postaju mete kriminalaca i njihovih alata i tehnika koje su usavršavane godinama.

Leave a Reply