Internet

Sajber napad bi prosečno domaćinstvo mogao da košta 418$!

Gubitak multimedijalnih fajlova ili neka druga vrsta štete u slučaju sajber napada u proseku košta 418$, prema istraživanju Consumer Security Risks Survey koje su sproveli B2B International i kompanija Kaspersky Lab. Mnogi od ovih gubitaka bi mogli biti sprečeni, ali nakon što korisnici plate digitalni sadržaj, oni vrlo često ne učine ono što je potrebno kako bi osigurali taj sadržaj.

Korisnici mogu da izgube fajlove na razne načine: gubitkom ili krađom uređaja ili ukoliko postanu žrtve zlonamernih korisnika. Sajber kriminalci shvataju da korisnici cene svoje fajlove, zbog čega oni stalno razvijaju nove malvere koji mogu da šifruju podatke na hard drajvu i onda traže novac kako bi ti podaci bili vraćeni.

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija B2B International prošle godine, 27 odsto učesnika u istraživanju se suočilo sa sajber napadom. U isto vreme, preko 60 odsto korisnika koji su bili žrtve malvera koji je ili oštetio ili uništio podatke priznaju da nisu mogli u potpunosti da povrate svoje podatke. U isto vreme, oko 14 odsto korisnika se suočilo sa gubitkom, krađom ili prestankom rada svog uređaja.

sajber-kriminal

Istraživanja su pokazala da potencijalni gubici uzrokovani gubitkom multimedijalnog sadržaja (drugim rečima, novčana vrednost podataka koji ne mogu biti vraćeni) je veća među mlađim učesnicima koji stalno preuzimaju muziku i filmove. Na primer, učesnici u grupi od 16 do 24 godine u proseku izgube oko 670$, dok oni u grupi između 25 i 34 godine u proseku izgube oko 455$; korisnici od 45 godina i stariji izgube u proseku 227$.
Kada je reč o vrednosti izgubljenih podataka u različitim zemljama, stanovnici Kine i Rusije imaju u proseku najveće gubitke od 816$, odnosno 807$ po stanovniku. Ova brojka je znatno niža u Evropi (378$) i u Severnoj Americi (342$).

U cilju zaštite digitalnih podataka, korisnici ne samo da moraju redovno da ih kopiraju već i da zaštite svoje uređaje od zlonamernih napada koji služe da ukradu ili iznude podatke. Smart telefoni i tableti bi takođe trebalo da imaju dodatne alatke koje bi pomogle u pronalaženju izgubljenih uređaja ili koje bi smanjile potencijalnu štetu ili krađu.

Kompanija Kaspersky Lab sa ponosom nudi program Kaspersky Internet Security – Multi-Device, sveobuhvatno rešenje za maksimalnu zaštitu korisnika od bilo kakvog sajber napada. Obuhvata individualne proizvode koji štite Microsoft i Mac računare kao i smart telefone i tablete koji imaju Android. Korisnici uređaja iPhone i iPad mogu besplatno da skinu aplikaciju Kaspersky Safe Browser kako bi bezbedno mogli da koriste internet sadržaje.

Pored skupa antivirusnih programa, svaki program koji je ugrađen u Kaspersky Internet Security-Multi-Device uključuje posebne funkcije za pouzdanu zaštitu korisnika od pretnji za određeni uređaj. Na primer, verzija rešenja dizajnirana da zaštiti računare koji koriste Windows sadrži anti-bloker funkciju koja uništava Trojance-zlonamerne programe koji blokiraju korisnički pristup računaru i traže novac pre vraćanja pristupa.

Verzija proizvoda za smart telefone i tablete ima funkcije koje omogućavaju praćenje uređaja na određenoj udaljenosti, aktiviranje glasnog signala i mogućnost slikanja osumnjičenog koristeći ugrađene kamere, kao i još nekoliko dodataka koji pomažu u slučaju gubitka ili krađe uređaja.

Leave a Reply