Internet

Sajber pretnje ne poznaju granice i sajber-kriminalcima nije potreban pasoš

Internet pretnje su pojednako opasne i u Americi i u Evropi jer su usmerene ne samo na velike korporacije, već i na obične korisnike Android pametnih telefona

Predviđanja za 2014. godinu kompanije Trend Micro izložena u radu Zamagljene granice počinju da se ostvaruju. Pre nekoliko dana otkriven je Android malver koji napada uređaje na TOR mreži (anonimnoj mreži). Ovo je prva pretnja ove vrste, jer su sajber-kriminalci do sada koristili TOR mreže samo za napade na Windows platforme. Zlonamerni programi koji dolaze sa ove mreže ne predstavljaju novost; međutim, njihovo područje delovanja do sada je bilo ograničeno na stone računare.

Kako su i predvideli analitičari kompanije Trend Micro, sajber-kriminalci će tragati za naprednijim načinima za krađu vrednih i privatnih podataka, posebno sa mobilnih uređaja. Nedavno otkriveni malver može da prikupi tekstualne poruke i druge privatne podatke koji su sačuvani u memoriji uređaja. Pored toga, on poseduje i mogućnost da pročita IMEI broj pametnog telefona i zatraži GPS podatke.

cyberattack

Prema zvaničnom izveštaju kompanije Trend Micro Zarada na digitalnim informacijama, u 2013. godini otkriveno je gotovo 1,4 miliona zlonamernih i visoko rizičnih Android aplikacija. Analitičari procenjuju da će njihov broj porasti na preko 3 miliona u 2014. godini, pre svega zbog toga što je Android jedan od najpopularnijih operativnih mobilnih sistema. Naposletku, mobilni uređaji se ne koriste samo za slanje poruka i pravljenje fotografija, pa istraživači kompanije Trend Micro upozoravaju da će se ove godine sajber-kriminalci uglavnom fokusirati na krađu ličnih podataka za prijavu na internet bankarske sisteme. Napredni i poboljšani malveri će postati efikasniji u iskorišćavanju naivnosti, neznanja i opasnih navika korisnika mobilnih uređaja. Jedan od dokaza da se stvari odvijaju u ovom smeru jeste razvoj ransomware programa (vrsta zlonamernog programa koji zaključava sistem) kao što je Cryptolocker, koji je direktno usmeren na korisnike finansijskih usluga.

Stručnjaci kompanije Trend Micro očekuju od korisnika da se u 2014. godini više potrude oko zaštite ličnih podataka koje dele putem interneta. Ovaj izveštaj skreće pažnju na skandal sa Edvardom Snoudenom koji je na kraju dobio i edukativnu dimenziju. On je podigao uzbunu ne samo među korporativnim organizacijama i državnim agencijama, već i među pojedincima koji su postali svesniji koje su posledice krađe podataka.

„Sve je veći broj uređaja u našim domovima koji su povezani sa internetom, tako da televizori, konzole za igre, frižideri, čak i kamere za praćenje beba postaju deo Interneta stvari. S obzirom da se sve što nas okružuje polako povezuje, mi postajemo sve ranjiviji za napade. Kućni korisnici bi trebalo da imaju naprednija sigurnosna rešenja koja bi im mogao pružati, na primer, dobavljači Internet usluga u čijoj bi se ponudi mogao naći i zaštitni program kao deo paketa internet usluga” – rekao je Mihal Čemjenga, Territory Sales Manager, Trend Micro.

Istraživači kompanije Trend Micro naglašavaju da je u porastu broj napada kojima je cilj krađa identiteta (takozvani „phishing” napadi), kao i da se javlja sve veći broj pretnji na društvenim mrežama. Analitičari iz Poljske su došli do sličnih zaključaka u izveštaju koji su uradili za Fondaciju za bezbedni sajber-prostor (Fundacja Bezpieczna Cyberprzestrzeń) u kome razmatraju sajber-pretnje koje su usmerene na Istočnu i Centralnu Evropu. Oba ova izveštaja naglašavaju da internet pretnje predstavljaju podjednaku opasnost za evropske i velike američke kompanije i da je jedina razlika među njima to što slučajevi krađe u Evropi privlače manju pažnju medija nego oni koji se dešavaju u drugim delovima sveta.

„Napadi, i to posebno ciljani napadi, dešavaju se u našem regionu podjednako često kao u Americi. Međutim, zbog toga što se propisi razlikuju, mi obično ne znamo ništa o tome. Američki zakon obavezuje velike kompanije i organizacije da prijave sva curenja podataka. Pravi se nacrt sličnog zakona u EU koji će stupiti na snagu u aprilu. Mi smo svi ranjivi kad su u pitanju isti tipovi ekonomskih i političkih napada, kao i napadi aktivista” – dodaje Mihal Čemjenga, Territory Sales Manager, Trend Micro.

Leave a Reply