predstavljena_dobra_torba_1
Internet

Sajt dobratorba.rs za ekonomsko osnaživanje žena

Dobra torba, prvi proizvod socijalnog preduzeća koje okuplja nezaposlene žene širom Srbije, predstavljena je u prostorijama organizacije Smart kolektiv. Proizvod i platformawww.dobratorba.rs  rezultat su projekta ove organizacije posvećenog ekonomskom osnaživanju žena.

predstavljena_dobra_torba_1Dobru torbu šiju žene bez stalnog zaposlenja i redovnih prihoda, a okupljene su u više udruženja širom zemlje i ceo prihod od prodaje ide njima. U proizvodnju Dobre torbe može da se uključi svaka žena koja ume da šije i ima sasvim običnu mašinu za šivenje.

„Osim zbog ekonomskog osnaživanja žena u nezavidnoj socijalnoj situaciji, Dobra torba je važna i kao vidljiv dokaz potencijala onih koji su u društvu sve nevidljiviji, odnosno nevidljivije“ – rekla je Ivana Stančić, koordinatorka projekta.

Predstavljena Dobra torba

Torbu su kreirali mladi dizajneri okupljeni oko Dizajn inkubatora Nova iskra, a prodavaće se kompanijama, institucijama i organizacijama.

U proizvodnju su se od sada uključili Udruženje Ravno iz Ćuprije, Ženska multietnička grupa Seleuš, Aktiv žena Bački Jarak iz Temerina, Klub žena Hera iz Bačke Topole i Udruženje za negovanje tradicije Izvor iz Knjaževca.

Sprovođenje projekta omogućili su Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, Institut za održive zajednice (ISC) i Erste banka.

Leave a Reply