Internet · Provajderi

Sajt Infostud istražuje razlike između rada u privatnom i državnom sektoru

Da biste se zaposlili u državnoj firmi, sve su šanse da će vam biti potrebna pomoć prijatelja ili jaka veza. Naime, prema poslednjem istraživanju sajta poslovi.infostud.com, koje je za cilj imalo da otkrije razlike između rada u privatnom i državnom sektoru, više od polovine ispitanika koji rade u državnim firmama reklo je da im je za dolazak do tog posla bila potrebna veza ili pomoć prijatelja.

Interesantno, drugi najčešći način dolaska do posla u državnoj instituciji jeste da poslodavac sam pronađe i kontaktira odgovarajućeg kandidata, što je bio slučaj za svakog petog anketiranog. Samo se 15% ispitanika u državnoj firmi zaposlilo preko oglasa za posao koji je bio objavljen na sajtu specijalizovanom za zapošljavanje, a još manje njih – svaki deseti anketirani – putem Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ipak, drugačija situacija je prisutna u privatnim kompanijama koje nove zaposlene nalaze mahom preko sajtova za zapošljavanje, a manje preko veze, pogotovo kada je reč o stranim firmama.

Komentarišući ove podatke, Sonja Kmezić, šef Infostudovih sajtova za zapošljavanje i ljudske resurse, rekla je: “Ne možemo pobeći od činjenice da zapošljavanja preko veze ima, ali takođe ne treba živeti u ubeđenju da se posao može naći samo na takav način jer sa tim ubeđenjem propuštate da vidite dobre prilike za posao. Sve ipak zavisi od firme do firme i privatne kompanije koje tržišno posluju sve više uviđaju da su im za poslovni uspeh potrebni kvalitetni ljudi i onda ih i traže preko javnih konkursa na kojima najbolji pobedi.

Na sajtu poslovi.infostud.com, većina oglasa i jesu oglasi privatnih firmi, ali na mesečnom nivou ima i po nekoliko oglasa državnih preduzeća. Samim tim, treba napomenuti da firme koje zapošljavaju preko veze mahom izbegavaju da se oglase na Internetu jer tada dobijaju veliki broj prijava, što im nije u interesu, a to oglašavanje se takođe i plaća“.

Do posla u stranoj firmi – najlakše preko sajtova za zapošljavanje

Do radnog mesta u privatnim firmama se dolazi na nešto drugačiji način. Naime, 50% anketiranih koji rade u stranim privatnim kompanijama, konkurisali su na oglas objavljen na specijalizovanom sajtu za zapošljavanje i tako se zaposlili. Veza je za posao u stranoj kompaniji pomogla tek svakom četvrtom ispitaniku, a u 20% slučajeva poslodavci su do kandidata došli sami – putem baza biografija.

Do posla u privatnoj domaćoj firmi ili preko oglasa ili preko veze

Interesantno je, međutim, da je do posla u domaćim privatnim firmama podjednako moguće doći i preko oglasa na sajtu za zapošljavanje i uz pomoć veze, odnosno prijatelja. Tako je 35% ispitanih posao pronašlo preko oglasa, a malo više njih – 40% – preko veze. Nebitno u kom tipu preduzeća da rade, ispitanici su najmanje posao pronalazili putem agencija za zapošljavanje – u svega 3% slučajeva.

Demografija istraživanja

Od ukupnog broja učesnika u istraživanju, kojih je bilo 1530, 49% je zaposleno u privatnom domaćem preduzeću, potom u državnom preduzeću (27%) i privatnom stranom preduzeću (24%).

Leave a Reply