Internet

Sajt Infostud sproveo istraživanje o tržištu zapošljavanja u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

Na pitanje da li u kompanijama u kojma rade osećaju krizu, preko 70% zaposlenih posetilaca iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine je izjavilo da kriza itekako utiče na kompaniju u kojoj rade- pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja o tržištu zapošljavanja sprovedenog tokom oktobra u tri susedne zemlje.

Direktan uticaj krize na život najviše zaposlenih (ili njihovih partnera) osetilo je kroz smanjenje plate ili gubitak posla. U odnosu na susede, u Srbiji se najmanje pribegavalo smanjenju plata kao meri za borbu protiv krize. Kod nas to je osetila jedna trećina ispitanika, u Bosni i Hercegovini 46%, dok je ovaj problem u Hrvatskoj osetilo čak više od polovine ispitanika. Kompanije u regionu su pokušale da prebrode krizu i kroz zamrzavanje novog zapošljavanja (ovu meru su najviše osetili zaposleni u Hrvatskoj, 44%), zamrzavanje plata, smanjenje budžeta pojedinih sektora i manja izdvajanja za edukaciju. Zaposleni su svesni krize i zbog toga najviše njih ne očekuje u ovoj godini povišicu, ni napredovanje, a postoji strah od gubitka radnog mesta (u Srbiji i Bosni i Hercegovini je taj procenat niži od 40%, dok od ovoga strahuje čak polovina ispitanika iz Hrvatske).

Šta je sa nezaposlenima? Oko četvrtina trenutno nezaposlenih u Srbiji i Hrvatskoj je posao izgubila zbog ekonomske krize, dok je kriza uzrok gubitka posla za oko 14% trenutno nezaposlenih ispitanika iz Bosne i Hercegovine. U sve tri zemlje najveći procenat nezaposlenih posao traži do dve godine, što se poklapa s periodom početka krize.

Da li ekonomska kriza prolazi? Bosanci najveći pesimisti.

Uprkos zvaničnim ocenama, učesnici istraživanja smatraju da kriza još nije prošla. U Srbiji najviše zaposlenih misli da će kriza proći za godinu do dve a skoro trećina ih smatra da će njihova poslovna budućnost biti bolja za manje od godinu dana. U Hrvatskoj rezultati pokazuju gotovo isto. Sa druge strane, ispitanici iz Bosne i Hercegovine su, po ovom pitanju, najveći pesimisti. Naime, u 39% ispitanika iz Bosne i Hercegovine smatra da će kriza trajati više od dve godine, a čak 27% ih smatra da se njihova poslovna budućnost neće bitno menjati.

U Srbiji i Bosni je najbolje raditi u državnim firmama, Srbi sami svoje gazde

Kada je reč o vlasništvu kompanije, i zaposleni i nezaposleni ispitanici najmanje žele da rade za kompanije u domaćem vlasništvu. Tako, svaki treći zaposleni ispitanik iz Bosne i Hercegovine bi želeo bi da radi u kompaniji u državnom vlasništvu dok to isto želi svega jedna petina zaposlenih ispitanika iz Hrvatske. Zanimljivo, u poređenju sa drugim državama, ispitanici u Srbiji su najspremniji za pokretanje sopstvenog posla.

Najradije biste radili za kompaniju koja je… Šta mislite ko najviše zapošljava preko veze?

Istraživanje o stanju na tržištu rada je sprovedeno među posetiocima i tokom trajanja prvog regionalnog Virtualnog dana karijera i znanja, u periodu od 13. do 20. oktobra 2010. godine. U anketi na sajtu dankarijera.com su učestovali posetioci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Opširnije rezultate pogledajte ovde http://poslovi.infostud.com/info/istrazivanje-o-stanju-na-trzistu-rada/

Leave a Reply