Internet

Sajt Infostud sproveo istraživanje o uticaju stresa i svetske ekonomske krize na radnom mestu

Prema rezultatima nedavnog Infostudovog istraživanja o stresu, skoro polovina (oko 44%), od ukupno 823 ispitanika, oseća da je pod svakodnevnim stresom. Nedostatak materijalnih sredstava je najčešći uzrok stresa – priznaje četvrtina učesnika u istraživanju sajta poslovi.infostud.com, dok nešto manje njih misli da je to nezaposlenost. Problemi na radnom mestu i ljudi kojima su okruženi kako na poslu, tako i u privatnom životu takođe su česti uzroci stresa..

Pošteđenih od stresa, odnosno onih koji stres osećaju nekoliko puta godišnje ili gotovo nikad je samo oko 4%

Menadžeri pod najvećim a pripravnici pod najmanjim stresom

Veliki broj zaposlenih, doživljava stres na radnom mestu. Najviše i najčešće stres doživljavaju stalno zaposleni ispitanici, svakodnevno ili više puta tokom nedelje, a najređe su pod stresom samostalni preduzetnici i umetnici. Što se nivoa pozicije tiče, najintenzivnije stres doživljavaju radnici, stručnjaci i menadžment, koji su pod stresom svakodnevno, a najmanje stresa na poslu imaju pripravnici i osobe na ulaznim pozicijama.

Kako priznaje svaki peti zaposleni ispitanik, najčešći uzrok stresa je osećaj nemoći da utiču na stvari. Veliki uzročnici stresa kod zaposlenih su i nerazumni zahtevi nadređenih, nedostatak ili loša komunikacija u timu, kao i visina plate. Nešto manje zaposlenih ispitanika za uzrok stresa navodi nedostatak sigurnosti radnog mesta, prekovremeni i rad sa klijentima.

Stres se kod većine ispitanika ispoljava kroz nervozu i razdražljivost, umor i nagle promene raspoloženja. Nešto manje ispitanika oseća dekoncentrisanost, glavobolju, stalni strah… Kod najmanjeg broja ispitanika se javljaju nesanica, pad imuniteta i fizičke promene.

Kriza utiče i na zaposlene ali i ljude bez posla

Većina zaposlenih koja smatra da se kriza već oseti ili će se osetiti u firmama u kojima rade, smatraju da je ona najevidentnija u smanjenju plate, davanju otkaza ili zaustavljanju zapošljavanja novih kadrova. Nešto manji broj zaposlenih smatra da će kriza rezultirati zatvaranjem kompanije.

Što se tiče nezaposlenih ispitanika većina njih smatra da će kriza uticati na njih tako što će se tražiti manje radnika i biće manje novih radnih mesta.

Opširnije podatke i ukupne rezultate ovog istraživanja možete pogledati na adresi .

Leave a Reply