Internet · Provajderi

Sajt Kursevi.com ističe značaj MBA studija za napredak u karijeri

Završetak studija ne znači da je došao kraju učenju i usavršavanju. Osnovne studije su često samo preduslov za prijavljivanje na konkurs za posao, ali iluzija da je fakultetska diploma dovoljna da osigura menadžersku poziciju, visoku platu, sopstvenu kancelariju i slične povlastice veoma brzo biva raspršena. Sa pronalaskom posla tek sledi period dokazivanja, a bez stalnog rada na sebi nema napretka ni na ličnom ni na profesionalnom planu.

Mnogi zaposleni su često u potrazi za poslovnim studijima koje su usmerena ka sticanju praktičnih i primenjivih znanja (hard skills), kao i veština komunikacije, prezentovanja, pregovaranja (soft skills). Zato i ne čudi da su MBA studije jedan od najpopularnijih akademskih programa na svetu za talentovane pojedince koji traže svoje mesto u menadžmentu velikih kompanija. One ne obavezuju studenta da prethodno završi osnovne studije iz iste oblasti (preporučuje se da je upoznat sa oblašću za koju se opredelio), ali je neophodno imati prethodno radno iskustvo. Najispravniji put ka MBA studijama je: osnovne studije – master studije – radno iskustvo – MBA studije.

Šta su to MBA studije

MBA (Master of Business Administration) su međunarodno priznate studije usmerene na razvoj praktičnih poslovnih znanja koja su potrebna u oblasti upravljanja poslovanjem (business management). Drugim rečima, smisao MBA studija bi trebalo da bude unapređenje sopstvenog posla korišćenjem spoja nauke i najbolje prakse, tako da ih često upisuju ljudi koji imaju sopstvene firme i žele da poboljšaju svoje poslovanje, kao i oni koji žele da u karijeri napreduju do upravljačkih pozicija i da unaprede svoja menadžerska znanja.

MBA studije predstavljaju kombinaciju formalnog i neformalnog obrazovanja jer se MBA sistem studiranja sprovodi na način kako se obavlja edukacija na stručnim kursevima.

Koje oblasti se mogu izučavati na MBA studijima

MBA studije su trenutno najpopularniji akademski program na svetu i na globalnom nivou postoji preko 2.500 različitih MBA programa. Prvo su uvedene na američke univerzitete, a vremenom se njihov program prilagođavao novim potrebama tržišta rada. Obično traju dve godine, ali su u poslednje vreme jednogodišni MBA programi postali izuzetno popularni. Nastava se održava uglavnom na engleskom jeziku, a mnoge institucije van engleskog govornog područja nude MBA programe i na maternjem jeziku.

Na sajtu Kursevi.com u odeljku MBA studije aktuelna je ponuda ovih obrazovnih programa iz menadžmenta, finansija, bankarstva, marketinga, ljudskih resursa i elektronskog poslovanja. Osim ovih predmeta, predaju se i veštine timskog rada, komunikacije, liderstva i na taj način se stiču znanja potrebne za različite upravljačke pozicije. Većina ovih programa se odnosi na inostranstvo, mada se sve češće pojavljuju i mogućnosti studiranja u Srbiji. Neke od ustanova koje organizuju MBA programe su: Evropski centar za mir i razvoj (ECPD), English School of Business, CITY College – Internacionalni fakultet Univerziteta Sheffield, University of Nicosia, Mib school of Management, Ekonomski fakultet u Beogradu,London School of Commerce.

One thought on “Sajt Kursevi.com ističe značaj MBA studija za napredak u karijeri

Leave a Reply