Internet · Provajderi

Sajt Najstudent.com ukazuje na mogućnosti koje se pružaju mladim ljudima tokom studija

Studentski dani su za mnoge najlepši period života. Pored brojnih novih obaveza i potpuno novog načina života studentima se pruža i puno prilika da ostvare svoje potencijale, istraže mogućnosti koje su im na raspolaganju i na pravi način iskoriste predstojeći period kako bi stekli dodatna znanja i radno iskustvo koje može odlučiti u njihovu korist prilikom konkurisanja za posao.

Zahvaljujući tome što mogu da organizuju svoje vreme u skladu predavanjima, akademcima su na raspolaganju brojni programi namenjeni dodatnom obrazovanju i usavršavanju, mogućnosti stipendiranja, studentskog organizovanja…

Stipendije

Većina studenata bi želela da barem jedan deo svojih studija provedu van zemlje na nekoj razmeni, što pokazuje veliko interesovanje za stipendije za školovanje u inostranstvu. Iskustva naših studenata koji već studiraju u inostranstvu su mahom pozitivna. Tako studentkinja Filološkog fakulteta u Nansiju, koja je bila na ERASMUS razmeni studenata u rubrici Iskustva sa studija iz inostranstva na sajtu NajStudent.com kaže: ,, Studenti imaju na raspolaganju smeštaj u domu, ishranu u studentskim restoranima, popuste na prevoz, bioskop, muzeje, jeftinije osiguranje i sitnice koje život znače. Puno je studenata koji su na ERASMUS programu pa je to i više nego obogaćujuće iskustvo, samo se treba što ranije za njega odlučiti.”

Stipendije za školovanje u inostranstvu, omogućavaju mladim ljudima da pored sticanja obrazovanja, proputuju Evropu, usavrše strane jezike, steknu nova prijateljstva i saznaju puno o kulturi i načinu života svojih vršnjaka iz drugih zemalja. U Evropi se stipendije dodeljuju za oko 700 različitih programa, a odobrena sredstva za tu namenu iznose oko 16.000.000 evra.

U odeljku Stipendije na sajtu NajStudent.com trenutno postoji ponuda od preko 40 stipendija na koje studenti iz Srbije mogu da apliciraju. Vremenski period na koji se stipendija odnosi može da bude od nekoliko dana do nekoliko godina zavisno od samog programa.

Osim troškova školarine nekim stipendijama su pokriveni i troškovi stanovanja, kao i celokupni lični troškovi. Stipendije se većinom odnose na studijske programe u evropskim državama, mada ima i onih za programe u SAD, Australiji, Japanu, koje dodeljuju inostrane ambasade u Srbiji.

Prakse

Jedan od najvećih problema studenata po završetku studija i prilikom konkurisanja za posao je nedostatak praktičnog iskustva, a upravo je ovo period kada se to potrebno iskustvo može steći. Nažalost većina fakulteta ne nudi mogućnost praktične nastave, te je na studentima da se snađu i stekno dragoceno radno iskustvo tokom studija.

Mnoge firme su voljne da prime praktikante jer na taj način dobijaju dragocenu pomoć u svakodnevnim operativnim aktivnostima i pojedinim projektima, što pozitivno utiče na produktivnost ostalih zaposlenih. Na ovaj način poslodavac upoznaje mlade ljude, njihove poslovne veštine i sposobnosti čime dobija kvalitetnu bazu potencijalnih zaposlenih za buduće potrebe preduzeća.

Sa druge strane, studenti dobijaju mogućnost da se upoznaju sa svakodnevnim radom u poslovnom okruženju, da steknu početne radne navike, nauče da rade u timu, steknu osećaj odgovornosti za svoj rad, unaprede organizacione sposobnosti i steknu potrebno radno iskustvo, što može poslužiti kao referenca i pomoć u daljem pronalaženju posla.

Sajt NajStudent prikuplja informacije o raspoloživim konkursima za praksu u kompanijama u Srbiji i studenti imaju mogućnost da odaberu jednu od više od 20 praksi na stranici www.najstudent.com/praksa

Leave a Reply