Internet · Provajderi

Pokrenut sajt o zaštiti dece na internetu www.kliknibezbedno.rs

U Srbiji od danas radi zvanični sajt o zaštiti dece na internetu www.kliknibezbedno.rs na kojem deca i roditelji mogu da pronađu informacije o tome kako zaštiti decu od neprikladnih sadržaja i prevara na internetu.

Na sajtu koji je pokrenulo Ministarstvo za telekomunikacije Srbije za sada se mogu pronaći saveti koji bi deci trebalo da pomognu da izbegnu probleme na internetu. Među savetima su preporuka da se instalira program za zaštitu od virusa, da se lični podaci daju samo osobama koje deca poznaju i u “realnom svetu”, da se kompjuter podesi tako da se mogućnost prevara svede na što manju meru i da se ružne poruke ignorišu i odbace.

Na sajtu su odvojene rubrike za decu i roditelje, a postavljen je i rečnik osnovnih termina iz zaštite na internetu. Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu za telekomunikacije, na sajtu će biti postavljeni i novi sadržaji, poput igara, kvizova i prevoda informativne knjige Evropske komisije o zaštiti dece na internetu.

Planirano je i da se na sajt postavi kontakt za predloge posetilaca sajta i da se uvede takozvani SOS telefon na koji bi se prijavljivale prevare i zloupotrebe na internetu. U okviru kampanje za zaštitu dece na internetu u ponedeljak je održan i okrugli sto u Šapcu, a za ovu sedmicu planirane su i tribine u Valjevu, Kruševcu i Vršcu. Tribine će biti održavane do 8. juna, a poslednja će biti organizovana u Beogradu.

Ministarstvo za telekomunikacije je 2009. godinu proglasilo godinom zaštite dece na internetu. “Ne želimo ovom kampanjom da zaplašimo naše sugrađane, već naprotiv, da ih podstaknemo da što više koriste sve vidove novih tehnologija, ali da razgovaraju sa svojom decom o tome kako provode vreme na internetu“, saopštilo je Ministarstvo za telekomunikacije i informacioni društvo.

3 thoughts on “Pokrenut sajt o zaštiti dece na internetu www.kliknibezbedno.rs

  1. rada kon

    U Novom Sadu je tribina 3.juna, a Okrugli sto u Kompjuterskom Kampu je 4. juna uz prisustvo Ministarke Jasne Matić.

    Ovaj web sajt je stigao u pravom trenutku ! Sjajna ideja !

Leave a Reply