predstavljen_izvestaj_o_aktivnostima_poslanika_u_narodnoj_skupstini_1
Internet

Sajt “Otvoreni parlament” predstavio izveštaj o aktivnostima poslanika u Narodnoj skupštini

Aktivisti inicijative Otvoreni parlemant predstavili su rezultate analize o aktivnostima narodnih poslanika u Parlamentu i njihovih medijskih nastupa, u periodu od formiranja novog skupštinskog saveza do kraja januara.

“Praćenjem aktivnosti poslanika želimo da građanima omogućimo da imaju uvid u podatke o radu svakog od 250 narodnih poslanika koji zastupaju naše interese. Svaki poslanik je odgovoran pred građanima i zato svi treba da budu poznati javnosti, a ne samo oni koji su medijski najzastupljeniji” izjavila je koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Vukosava Crnjanski Šabović.

predstavljen_izvestaj_o_aktivnostima_poslanika_u_narodnoj_skupstini_1

U prvih šest meseci rada novog saziva Parlamenta usvojena su 103 zakona. Na predložena zakonska rešenja skoro polovina poslanika nije podnosila amandmane, pet poslanika nije bilo prisutno ni na jednom glasanju dok se 56 nije nijednom obratilo poslanicima u Skupštini.

Za potrebe izveštaja urađena je i medijska analiza nastupa poslanika. U skoro 9 hiljada analiziranih tekstova zabeležene su izjave 194 poslanika. Od toga 80 poslanika ima manje od 10 izjava.

“Poslanici su najviše izjava, 16 odsto, dali u vezi sa temama skupštinskih zasedanja, izbora skupštinskih tela, imenovanju poslanika” rekao je Ivan Ćurgus iz Ebart medijskog arhiva koji je uradio analizu.

Inicijativu “Otvoreni Parlament” sprovodi koalicija organizacija CRTA. Sprovođenje projekta podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Britanska ambasada u Beogradu i Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Leave a Reply