Internet

Sajt poslovi.infostud.com analizirao stanje na tržištu rada

Prema analizi sajta istraživanjeplata.com, zaposleni Beograđani mogu biti najzadovoljniji visinom zarade tokom 2010. godine. Naime, Beograd je, sa platom koja je prosečno iznosila oko 51.000 dinara, istovremeno bio i grad, ali i okrug sa najvišim platama, na teritoriji Srbije. Najviše su zarađivali zaposleni na teritoriji opštine Novi Beograd, gde su plate bile veće za 10.000 dinara u odnosu na iznos prosečne plate na nivou grada. S druge strane, zaposleni na teritoriji opštine Vlasotince (Jablanički okrug), imali su najniže plate – u proseku oko 22.000 dinara.

Analiza oglasa na sajtu poslovi.infostud.com, pokazala je da je u Beogradu tokom 2010. godine, bilo oko 5% više oglasa nego tokom 2009. Razlog za optimizam i u drugim sredinama, ipak postoji. Iako je posle Beograda najviše šanse za zaposlenje bilo u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Subotici, interesantno je da je najznačajniji skok po broju objavljenih oglasa – i to za oko 30% – zabeležen u Zapadnobačkom, Sremskom i Borskom okrugu, odnosno u Inđiji, Rumi, zatim Apatinu, Somboru i Boru.

S druge strane, najmanje objavljenih oglasa bilo je za Tutin, Temerin i Bač, gde je u proseku objavljeno 20% manje oglasa nego 2009. godine.
Kriza polako prolazi?

Ipak, rezultati analize su pokazali da je u 2010. godini, došlo do generalnog rasta broja objavljenih oglasa, pa su tako kandidati u Srbiji na raspolaganju imali oko 6% više oglasa nego tokom 2009. godine. Ovakav podatak je, i pored činjenice da se radi o ne tako velikom povećanju, svakako razlog za optimizam.

Do promena, međutim, nije došlo u oblastima u kojima je ponuda posla bila najveća, te se i tokom 2010, posao najčešće mogao naći u trgovini, administraciji i računovodstvu, srednjem menadžmentu, opštoj ekonomiji, kao i bankarstvu.

Iako bi kriza, logično, trebalo da nosi i štednju, visina plata iz pomenutih oblasti je u proseku bila viša za 20% nego prethodne godine. Tako je najviše plaćena pozicija iz najtraženijih kategorija bila radno mesto direktora filijale banke, čiji je prosek neto plate iznosio oko 103.000 dinara, dok su, sa druge strane, najniže plate imali kasiri – oko 21.000 dinara.
Najmanji broj oglasa i dalje iz fizike i biologije, saobraćaj i logistika najveće iznenađenje

Kada je reč o onima koji se najteže zapošljavaju, i u 2010. kao da nema promene – najmanje objavljenih radnih mesta bilo je za fizičare, biologe, psihologe i sociologe, kao i osobe koje se bave grafičarstvom. Dobra vest je da ovu kategoriju više ne spadaju kandidati koji su zaposlenje tražili u ljudskim resursima, jer je tokom 2010. godine bilo oko 20% više oglasa iz ove oblasti.

Ipak, najveći porast broja objavljenih pozicija bio je u saobraćaju i logistici, gde je tokom 2010, objavljeno oko 65% više oglasa, a porast je zabeležen i u medijima i kulturi, kao i poljoprivredi, mašinstvu i elektrotehnici. S druge strane, najveći pad broja slobodnih radnih mesta zabeležen je u oblastima telekomunikacije, jezika, književnosti i prava, gde je u proseku objavljeno oko 12% manje oglasa.

Ohrabrujuća vest je da je već do zadnje nedelje januara, na sajtu poslovi.infostud.com bilo objavljeno oglasa za oko 740 radnih mesta – broj koji je bio aktuelan i pre krize. Poređenja radi, za isti taj period 2010. godine, putem oglasa bilo je objavljeno oko 600 radnih pozicija.

Leave a Reply