Internet

Sajt poslovi.infostud.com pokrenuo projekat “Poslovi u zdravstvu”

Sudeći prema rezultatima Infostudovog istraživanja „Poslovi u zdravstvu“, više od polovine ispitanih ljudi iz oblasti medicine (njih 56%) je trenutno zvanično nezaposleno. Među nezaposlenim ispitanicima koji su trenutno u potrazi za poslom, čak polovina njih za poslom u struci medicine ili stomatologije traga do dve godine. Svaki četvrti, pak, posao traži i do 5 godina, dok ostali posao ne traže aktivno. Sa druge strane, tek svaki treći ispitanik iz oblasti medicine je u radnom odnosu, a među njima i onih koji rade na crno. Ostali ispitani su srednjoškolci i studenti.

Kako među medicinarima vlada visok stepen nezaposlenosti, većina njih (oko 85%), spremna je da radi honorarne poslove u svojoj struci. Takođe, samo polovina bi aktivno tražila honorarni posao, dok bi ostali ovakve ponude razmotrili samo ako dođu do informacije o istoj ili ako bi im ovakav tip posla bio ponuđen. Kako su sami izjavili, o aktuelnim ponudama se najčešće informišu putem specijalizovanih internet sajtova za zapošljavanje, ponude Nacionalne službe za zapošljavanje, mreže prijatelja, reklame od usta do usta, štampanih medija…
Inače, od ukupno 1762 ispitanika u istraživanju „Poslovi u zdravstvu“, više od polovine ima fakultet ili veći stepen obrazovanja (specijalizaciju, uža specijalizaciju, akademske strukovne ili specijalističke studije, primarijat, magisterijum ili doktorat). Od toga, čak tri četvrtine, ima struku iz oblasti medicine, dok su ostali završili stomatologiju (20%) ili stekli diplomu iz drugih oblasti u zdravstvu – nutricioniste, dijetičara, itd.

Opširnije rezultate istraživanja možete pogledati na http://poslovi.infostud.com/zdravstvo/rezultati_ankete_poslovi_u_zdravstvu.pdf

Inače, projekat „Poslovi u zdravstvu“ pokrenut je na osnovu dugogodišnjeg iskustva sajta poslovi.infostud.com u objavljivanju radnih mesta i procene da poslodavci teško dolaze do potrebnih kvalifikovanih kadrova u zdravstvu, kao i da kandidati dugo traže zaposlenje u ovoj struci. Cilj projekta jeste da se prikupi što više oglasa koji će kandidatima biti dostupni ne samo na sajtu već i kroz stručna udruženja, simpozijume i sl. Kroz projekat, svim kadrovima medicinske struke pružiće se efikasnija mogućnost zapošljavanja, a poslodavcima, mediciniskim ustanovama, lakši pristup bazi stručnjaka za rad u zdravstvu. Tako, na sajtu poslovi.infostud.com, kandidati imaju mogućnost da svoj CV dodaju u bazu biografija dostupnu poslodavcima, a poslodavcima je omogućeno i povoljnije raspisivanje oglasa za posao u ovoj oblasti.

Leave a Reply