Internet

Sajt poslovi.infostud.com sproveo istraživanje “Slobodno vreme nakon posla”

Ako je suditi prema poslednjem istraživanju među posetiocima sajta poslovi.infostud.com, zaposlenima u Srbiji bi najviše odgovaralo da dan traje između 27 i 29 sati. Naime, čak 80% učesnika istraživanja „Slobodno vreme nakon posla“, reklo je da 24 sata nije dovoljno za ispunjenje svih planova zaposlenih ljudi.

Rezultati ankete pokazuju da najmanje slobodnog vremena ili najviše obaveza imaju osobe starosti između 26 i 40 godina jer su oni u najvećoj meri nezadovoljni time što tokom dana ne stižu da urade sve što bi želeli. Interesantno, dodatnih tri do pet časova koji su im potrebni, polovina anketiranih bi iskoristila na poslovne obaveze, dok bi drugoj polovini to vreme značilo za lična interesovanja i razonodu.

Ove činjenice ne iznenađuju, pogotovo ukoliko im se doda podatak da svaki drugi ispitani nedeljno u kancelariji provede između 41 i 50 sati, svaki peti – čak i više od toga, a svega je 30% zaposlenih koji su na poslu do 40 sati nedeljno. Isto tako, od 1600 učesnika u istraživanju, najveći broj ljudi ne pravi jasnu razliku između slobodnog i radnog vremena, te više od dve trećine njih posao „nosi“ kući, od kojih ipak polovina to čini povremeno ili često, a ostali retko. Posao je međutim, ako ništa drugo – većini bar u mislima čak i u slobodno vreme, jer 95% ispitanih upravo o poslovnim obavezama razmišlja i van kancelarije.
Na šta se najviše, a na šta najrađe troši slobodno vreme?

Dok zaposleni najviše, ali i najrađe slobodno vreme troše na porodicu, vrlo je uočljivo da njoj prvo mesto pripada tek kada se navrši 36. godina, dok je kod mlađih do tada na prvom mestu bračni/ljubavni partner. Zaposlenima zatim slobodno vreme najćešće odlazi na – redom – kućne poslove, odmaranje, prijatelje, te na lično usavršavanje i hobije, iako bi većina više volela da je taj redosled nešto drugačiji. Posle porodice i ljubavnih partnera, mnogi bi najradije provodili vreme sa prijateljima, potom bi izdvojili vreme za odmaranje i hobije, a kućne poslove bi svrstali najniže na listi želja. Samim tim, zanimljivo je da se tek od 31. godine zaposleni više posvećuju kućnim obavezama.

Ko je duže na poslu – muškarci ili žene?

Rezultati istraživanja su pokazali da skoro 30% muškaraca provodi više od 50 sati nedeljno na poslu, dok je taj procenat čak upola manji kod žena i iznosi 15%. Istovremeno, svaki peti pripadnik jačeg pola takođe nosi posao kući, dok to isto radi tek svaka sedma žena. Međutim, istraživanje je pokazalo da žene više razmišljaju o poslu nakon radnog vremena, te ne čudi podatak da i više pažnje posvećuju ličnom usavršavanju u odnosu na muškarce.

Zaposlenje škodi ljubavnoj vezi?

Prema iskustvima učesnika istraživanja, u čak 60% slučajeva posao je imao negativan uticaj na njihove ljubavne veze, mada je svega svaki peti anketirani koji je ovako odgovorio, rekao da je taj uticaj bio veliki, dok je za ostale bio umeren ili skoro pa neprimetan. Kako su u ranijem istraživanju sajta poslovi.infostud.com, “Ljubavne veze na poslu”, rezultati pokazali da je svaki drugi ispitanik bio ili je u vezi sa kolegom, moguće je da je upravo to razlog što je veliki broj učenika istraživanja rekao da je posao – makar i minimalno – uticao na njihovu ljubavnu vezu.

Leave a Reply