Internet

Sajt poslovi.infostud.com sproveo je veliko istraživanje o ljubavnim vezama na poslu

nullSkoro svaki drugi ispitani zaposleni je bio ili je trenutno u ljubavnoj vezi na poslu

Skoro polovina učesnika u istraživanju sajta poslovi.infostud.com priznaje da je bila ili je trenutno u ljubavnoj vezi sa kolegom/koleginicom. Ta veza još uvek traje kod čak četvrtine koji su u ovoj grupi, a više od 15% njih vezu je pretvorilo u brak ili su se upustili u trajniju vezu sa kolegom/koleginicom. Statistički gledano, to znači da ako radite u firmi sa stotinu zaposlenih, dok ovo čitate, svaki vaš peti kolega je trenutno u ozbiljnoj vezi sa koleginicom ili planira da tu ljubavnu vezu uskoro kruniše brakom.

Na vezu na poslu u većoj meri su se odlučivali ljudi na pozicijama višeg menadžmenta, dok su se najmanje za taj potez odlučivali pripravnici, odnosno radnici na ulaznim pozicijama. Prilikom upuštanja u vezu, ispitanici su se najčešće odlučivali za vezu sa kolegom/koleginicom na istom hijerarhijskom nivou, ređe sa osobom koja im je nadređena, a najređe, kako sami kažu, sa osobom koja im je podređena.

Poredići rezultate ovog nacionalnog istraživanja sa sličnim koja su rađena u regionu, ljubavne veze na poslu su postale sve učestalije. Tako recimo, hrvatski portal Moj-posao.net u svom istraživanju na ovu temu došao je do rezultata da je, baš kao i u Srbiji, svaki drugi zaposleni Hrvat imao vezu na poslu. Izgleda da je u Bosni i Hercegovini to nešto manje rasprostranjena pojava jer je, kako tvrdi portal Posao.ba, ljubav na radnom mestu iskusio tek svaki treći zaposleni u Bosni.

Sa druge strane, oko 55% ispitanika u Srbiji još uvek nije bilo u vezi na poslu, a veći deo njih ni ne želi da bude, bez obzira da li im se neko u firmi ipak dopada – pokazuje istraživanje.

Ljubav ili seks?

U ovoj oblasti, izgleda, nema polne diskriminacije. Naime, i muškarci i žene su tokom svoje karijere skoro podjednako bili u vezama na poslu. Međutim, zanimljivo je da muškarci i žene potpuno različito doživljavaju svoje veze na radnom mestu. Za žene je najčešće u pitanju prava ljubav, dok muškarci vezu ipak posmatraju samo kao – seksualnu avanturu.

Naime, skoro tri od četiri zaposlene žene koje su imale aferu na poslu kaže da je veza zapravo bila ljubavna, dok to isto misli manje od polovine ispitanih muškaraca. Takođe, dok tek svaka peta koleginica prizaje da je veza bila seksualna, to isto misli čak duplo više muškaraca.

Poslodavci liberalni po pitanju veza na poslu

Većina učesnika u Infostudovom istraživanju (oko 90%) kaže da ljubavne veze između zaposlenih u njihovim kompanijama nisu zabranjene ili nisu sigurni da li su zabranjene. Sa druge strane, u svakoj desetoj firmi upuštanje u ljubavnu vezu sa kolegom/koleginicom je zabranjeno.

Poslodavci u većini slučajeva nemaju stav o ljubavnim vezama unutar firme i ne bi uradili ništa posebno ukoliko bi saznali da postoji ljubavna veza između kolega. Na sreću većine ispitanika koji su bili ili su trenutno u ljubavnoj vezi sa kolegom/koelginicom, oni nikada nisu osetili negativne posledice zbog te veze. Kad je njihova afera otkrivena, tek oko 10% njih je dobilo ili su sami dali otkaz, neki su zbog postojanja ljubavne veze iskusili „otežano napredovanje na poslu“, dok je najmanji broj njih tražilo ili dobilo premeštaj.

Opširije rezultate ovog Infostudovog istraživanja možete pronaći na adresi http://poslovi.infostud.com/rezultati-ankete-ljubavne-veze-na-radnom-mestu/ .

Inače, u istraživanju sajta www.poslovi.infostud.com koje se odnosi na ljubavne veze na poslu tokom jula i avgusta učestvovalo je 1452 ispitanika. Od ukupnog broja ispitanika dve trećine je stalno zaposleno, svaki peti je zaposlen na određeno vreme, dok ostatak čine samostalni preduzetnici, umetnici, honorarni radnici, freelancer-i ili radnici na crno.

Leave a Reply