Internet · Provajderi

Sajt Prijemni.infostud.com sproveo istrazivanje o izboru studija među maturantim

U želji da sazna stavove budućih brucoša u vezi sa izborom studija koje će ove godine upisivati, sajt Prijemni.infostud.com je nedavno sproveo istraživanje u kom je učestvovalo 3503 maturanta srednjih škola iz cele Srbije. Budući brucoši su odgovarali zašto nastavljaju školovanje, šta i gde će studirati, kako će finansirati studije, kojim kriterijumima se rukovode pri izboru studija, da li će upisati privatne ili državne studije, kao i kako se pripremaju za upis.

Razlozi za upis na studije

Zanimljivo je da su mladi kao glavni motiv koji ih opredeljuju za nastavak školovanja naveli mogućnost da steknu više znanja u oblasti koja ih interesuje, a potom šanse za pronalazak posla, kao i da im diploma može biti od koristi za nastavak karijere u inostranstvu. Najmanji broj ispitanika je kao razlog za upisivanje studija naveo to što ne žele odmah da se zaposle, već bi radije studirali.

Ekonomija najtraženija

Kao i prethodnih godina, oko tri četvrtine maturanata već tokom februara i marta zna šta bi želeli da studiraju, dok tek svaki dvadeseti ispitanik nije još doneo odluku o studijima koje će upisati. Oko petina maturanata nije potpuno sigurna šta će studirati. Sudeći po odgovorima ispitanika, najveće interesovanje vlada za ekonomiju i menadžment, filologiju i književnost, kao i medicinu i stomatologiju.

Ko će finansirati studije

Što se finansiranja studija tiče, na državni budžet se oslanja više od tri četvrtine budućih brucoša. Svaki osmi ispitanik navodi da će troškove studija snositi njegovi roditelji, a oko 10% od ukupnog broja anketiranih kao opciju za finansiranje studija navode pronalazak honorarnog posla. Za stipendiju će aplicirati svega 1%. ispitanika.

Privatne ili državne studije

I ove godine veliki broj maturanata, gotovo 90% se odlučuje za državne fakultete. Obrazlažući svoju odluku, budući brucoši navode značaj finansijskih faktora – državni fakulteti su uglavnom jeftiniji i postoji mogućnost studiranja na budžetu, stanovanja u studentskom domu, kao i mogućnost ishrane u menzi. Sledeći razlog je priznatost studija i kvalitet nastave. Maturanti koji će studirati na privatnim fakultetima kao glavne argumente za tu odluku navode sam tretman studenata, bolje uslove za studiranje, lakši proces upisa, zagarantovano zaposlenje, manje studentske grupe, kao i veću posvećenost studentima od strane profesora i to što su studije „lakše“.

Gde studirati

Više od polovine od ukupnog broja anketiranih u planu ima promenu mesta školovanja jer u njihovom mestu ne postoji fakultet ili visoka škola koju žele da upišu. Školovanje će u svom rodnom mestu nastaviti oko trećina ispitanika. Manje od 5% ispitanika planira da studira u inostranstvu ili se odlučuju za preseljenje u drugi grad iako u njihovom mestu postoji visokoškolska ustanova iz oblasti koju žele da studiraju.

Priprema za prijemni

Zanimljivo je da za polaganje prijemnog ispita više od petine ispitanika ne planira posebnu pripremu jer smatra da im je postojeće znanje dovoljno da upišu studije. Gotovo četvrtina ispitanika će se za prijemni ispit pripremati, ali još nisu odlučili na koji način će to učiniti. Ipak, svaki drugi ispitanik se ozbiljno priprema . Među njima se gotovo polovina maturanata odlučila za organizovane pripreme na fakultetima ili visokim školama, kao i kod privatnih profesora.

Detaljniji rezultati istraživanja su dostupni na:

http://prijemni.infostud.com/dokumenti/Istrazivanje_maturanti_2011.pdf

Leave a Reply