Internet

Sajt prijemni.infostud.com sproveo veliko istraživanje o izboru studija među maturantima

Prema rezultatima ankete sprovedene na sajtu prijemni.infostud.com, osnovna motivacija za studiranje domaćih maturanata je želja da steknu više znanja iz oblasti koje ih interesuju (78% ispitanika), kao i razmišljanje da će sa fakultetskom diplomom lakše naći posao. Na trećem mestu je očekivanje da će kao akademski građani imati više šansi u inostranstvu. Ređe se navode razlozi koji nemaju mnogo veze sa sticanjem znanja, kvalifikacija i njihovom upotrebom kao što su – porodica očekuje da studiram, izbegavanje vojske. Međutim zanimljivo je da otprilike svaki deseti maturant želi da studira kako ne bi morao da se zaposli ili što ne zna šta bi drugo radio.

Među budućim studentima najviše vlada interesovanje za državne fakultete i to za studije u oblasti ekonomije i menadžmenta (14%), a zatim slede filologija i književnost (10%), medicina/stomatologije (7%) i pravo (6%). U popularnije oblasti spadaju i političke nauke, psihologija, studije informatike i elektrotehnike. Za preostale oblasti vlada približno jednako interesovanje kao i prošlih godina. Ovi rezultati su u skladu sa podacima sa najposećenijeg sajta za zapošljavanje, poslovi.infostud.com, prema kome se oko polovine ponuđenih radnih mesta odnosi na oblasti opšte ekonomije, trgovine i marketinga, menadžmenta, konsaltinga i administracije (http://poslovi.infostud.com/info/trazena-zanimanja/). Izgleda da su maturanti solidno procenili koji su traženi profili na tržištu rada, mada je u oblastima kao što je medicina/stomatologija ili pravo ipak vidljiva disproporcija između profila koji maturanti žele da studiraju i potražnje za tip profilima na tržištu rada. Broj maturanata koji nema ideju šta bi studirali je i dalje u padu u odnosu na prošle godine, čemu je svakako doprinelo i više informacija o mogućnostima visokog obrazovanja koji se mogu naći putem interneta. Generalno, oko dva meseca pred početak prijavljivanja za prijemne ispite (u aprilu), većina maturanata je donela jasnu odluku o tome šta će studirati, kao i gde će studirati. Svaki peti se još dvoumi, a svega 3% još nema ideju šta će studirati. Opširnije rezultate istraživanja pogledajte na: http://prijemni.infostud.com/dokumenti/Istrazivanje_maturanti_2010.pdf

Istraživanje o izboru studija među maturantima osmišljeno je i realizovano od strane sajta www.prijemni.infostud.com, specijalizovanog veb sajta posvećenog upisu na fakultete i visoke škole. Anketno istraživanje je sprovedeno u martu i aprilu 2010. godine a o čemu je obavešteno preko 300 četvorogodišnjih srednjih škola u Srbiji. U ispitivanju je učestvovalo 2192 maturanta tj. učenika četvrtih razreda, koji su anketu popunjavali on-line, odnosno putem Interneta. Cilj istraživanja je da se ispitaju stavovi maturanata o izboru studija (zašto nastavljaju obrazovanje, šta i gde će studirati, šta im je najvažnije za izbor studija, kako se pripremaju …).

Mogućnost stanovanja u studentskom domu kao prednost državnih fakulteta

U objašnjenjima zašto se apsolutna većina maturanata odlučuje za državne obrazovne institucije (čak 91%) raste značaj finansijskih faktora – jeftiniji su i postoji mogućnost studiranja na budžetu, stanovanja u studentskom domu, hrana u menzi. Sledeći razlog je priznatost studija i kvalitet nastave kao i stepen poverenja. Maturanti koji će studirati na privatnim fakultetima, međutim, kao glavne agrumente za tu odluku navode lakši upis, garantovano zaposlenje, mogućnosti za rad u inostranstvu i veću posvećenost studentima od strane profesora.

Leave a Reply