Internet · Provajderi

Sajt Prijemni.infostud pomaže budućim brucošima da razreše nedoumice koje ih muče

Iako su prijemni ispiti za fakultete i visoke škole u prvom upisnom roku završeni, pred buduće brucoše se postavljaju nova pitanja koja treba rešavati u narednom periodu. U ovim trenucima od velike pomoći mogu da budu sugestije starijih studenata i zato sajt Prijemni.infostud.com pruža brucošima priliku da saznaju njihova iskustva, opšte utiske o fakultetima, kao i savete i preporuke kolega, koje mogu pogledati na http://prijemni.infostud.com/saveti-studenata/.

Na pitanje koji savet bi dao budućim brucošima, jedan od studenata Elektrotehničkog fakulteta kaže: ,,Ne propuštajte računske vežbe i u prvoj godini zaboravite na kampanjski rad. Krenite od prvog dana jer se to od vas očekuje. I videćete, materija je interesantna.’’

Budući brucoši će se uskoro verovatno naći i u dilemi da li su predavanja i vežbe obavezni i koliko su oni korisni pri pripremanju ispita. Savet starijih kolega je: ,,To što predavanja nisu obavezna ne znači da ih ne treba slušati. Svakome kome je stalo ne bi trebalo nikako da izostaje. Redovno pohađanje nastave i davanje kolokvijuma na vreme je najvažnije, ne treba ostavljati ,,za sutra’’, jer sutra dolaze nove obaveze. Ne mislite da je januar, april, jun daleko jer nije, to tako brzo dođe da ne znate šta vas je snašlo. Ne ostavljajte ,,hvatanje uslova’’ za septembar, a kamoli za oktobar“ – poručuju mlađim kolegama.

Uz pravu organizaciju za sve ima vremena

Na pitanje da li preporučuju vannastavne aktivnosti novim kolegama, studenti kažu: ,,Dobro organizujte svoje vreme – i za sve ima vremena. Ukoliko napravite selekciju i idete na korisna predavanja i vežbe, a pri tom stalno po malo učite, nema problema za druge aktivnosti. Uvek imajte bar malo slobodnog vremena za sebe, izlaske, druženja, ali i za učenje.”

Ne zapostavljajte konsultacije

Što se konsultacija tiče, obavljaju se u kabinetima i obično profesori vole da izadju u susret studentima, ako su pitanja logički ispravna, a ima i nekih profesora kojima su konsultacije neodvojivi deo studiranja njihovog predmeta. „Svaki profesor ima termin za konsultacije, ali se odlazi kod asistenata. Uglavnom su neposećene jer se termini poklapaju sa terminima predavanja. Od asistenta do asistenta zavisi kvalitet konsultacija“- kažu studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Osim pitanja koja ih muče, novopečeni studenti će se ubrzo suočiti i sa novim pojmovima vezanim za studiranje, te najvažnija prava i obaveze utvrđene Zakonom o visokom obrazovanju, više detalja o Bolonjskoj deklaraciji, Evropskom sistemu prenosa bodova, informacijama o obaveznim i izbornim predmetima, kao i savete uspešnih, mogu da pogledaju u odeljku ,,Šta treba da znam’’ na sajtu www.prijemni.infostud.com.

Leave a Reply