Internet

Sajt Prijemni.infostud pomaže da izaberete karijeru

Prijemni ispiti se približavaju, a vaše dete ove godine upisuje studije i polako upada u pretprijemnu paniku. Osećate da isto raspoloženje obuzima i vas, u potrazi ste za informacijama, nadolazi vam hiljadu pitanja i strahova i ne znate na koji način da se postavite prema novonastaloj situaciji? Kako bi vam pomogao da prebrodite ovaj period i na pravi način pružite podršku svom detetu u savladavanju pretprijemnog stresa, sajt Prijemni.infostud.com je pripremio Vodič za roditelje i staratelje.

Postavite prava pitanja svom detetu

Izbor studija je važna lična odluka i roditelji treba da podstaknu svoje dete da tu odluku samostalno donese. Započnite razgovor, većina mladih pozitivno reaguje na opuštene razgovore o izboru buduće karijere. Opišite im neka od sopstvenih radnih i životnih iskustava i pokušajte da pokažete pozitivan stav prema njihovim idejama za pronalaženje pravog profesionalnog puta. Postavite svom detetu bitna pitanja koja će ga na pravi način usmeriti i pomoći da donese odluku.

Izbegnite česte greške

U nedavnom istraživanju o izboru studija među maturantima, koje je sproveo sajt Prijemni.infostud.com, svaki deseti ispitanik je naveo da nastavlja studije zato što njegova porodica od njega to očekuje. Podsticanje deteta na razvoj i napredak je naravno dobra stvar, ali ne upadajte u zamku da napravite neku od čestih grešaka – ne ostvarujte lične ambicije kroz svoje dete i nemojte da mislite da je vaše iskustvo presudno za donošenje dobre odluke.

Psiholozi kažu da postoje različite vrste roditelja, jedni koji opterećuju svoje dete, stalno ga ispituju da li je učilo, da li će imati dovoljno bodova, da li se odlučilo šta želi da upiše i sl. Neretko ti roditelji preuzimaju na sebe ono što bi sam budući brucoš trebalo da uradi. Drugu grupu čine roditelji koji smatraju da mlad čovek treba samostalno da odabere svoj profesionalni put, ne žele da mu se mešaju u odluku, ali ni da preuzmu odgovornost, što takođe nije sasvim dobro.

Najbolje rešenje je verovatno negde između – roditelj treba da bude podrška i oslonac za svoje dete, da mu pruži relevantne informacije i podstakne na samostalno donošenje odluke, ali konačan izbor je ipak na samim maturantima. Za više informacija i dodatne savete pogledajte Vodič za roditelje.

Leave a Reply