Internet · Provajderi

Sajt prijemni.infostud.com pomaze maturantima da izaberu pravi fakultet

Kako bi podržao maturante u nameri da nastave svoje obrazovanje i podstakao ih da naprave pravi izbor studija za sebe, sajt prijemni.infostud.com je pokrenuo novi servis – Kalkulator za profesionalnu orijentaciju.

Namera ovog interaktivnog servisa je da pruži mogućnost maturantima da bolje upoznaju svoje osobine i da im pruži smernice u donošenju odluke koji fakultet da upišu i zašto. Kalkulator se može naći na adresi: http://prijemni.infostud.com/kalkulator-za-profesionalnu-orijentaciju/

Do sada je više od 1.000 maturanata iskoristilo ovu besplatnu onlajn alatku, odgvorilo na postavljena pitanja i saznalo koji je to fakultet za njih, odnosno u kom profesionalnom pravcu bi trebalo da se kreću u budućnosti.

Čovek provede 2/3 svog života radeći i iz tog razloga je važno da odabrani posao bude u skladu sa sposobnostima, karakteristikama ličnosti, kao i  željama i sklonostima, kako bi se u njemu moglo uživati, a samim tim i biti produktivniji i uspešniji.

Zato, postoje pitanja na koja bi svaki maturant trebalo da odgovori pre konačne odluke o izboru fakulteta:

  • Da li želim da nastavim studiranje ili bih odmah počeo/la da radim?
  • Da li mi je iz materijalnih ili nekih drugih razloga važno u kom gradu ću upisati fakultet?
  • Da li mi je iz nekih razloga važno da li je to privatni ili državni fakultet?
  • Da li će ovo biti samo moja odluka ili na nju utiče i neka druga strana (npr. roditelji)?
  • Da li mi je važno isključivo da uživam u materiji koju sam odabrao/la ili sam spreman/na da studiram nešto što mi i nije puno zanimljivo, ali pouzdano znam da obećava bolju zaradu i mogućnost zaposlenja?
  • Da li to zanimanje treba da podrazumeva timski ili isključivo individualni rad?
  • Da li to zanimanje treba da donosi puno inovativnosti ili da se odnosi na rad po precizno strukturisanim pravilima?
  • Da li mi je važno da vidim opipljive produkte svog rada ili mi je važno da uživam i u procesu, bez obzira na vrstu ishoda?

Leave a Reply