Internet

Sajt ruske e-uprave počeo da prima birokratske primedbe

Virtuelna prijemna činovničkih gluposti otvorena je u ruskom segmentu Svetske mreže. Novi projekat Velike vlade – sajt “россиябездураков.рф“  (“Rusija bez budala“) proradio je noću u subotu. Portal je stvoren radi prikupljanja informacija od građana od birokratskim apsurdima i nesuglasicama između normativnih akata različitih resora.

Ideja stvaranja sajta je nastala prilikom susreta predsednika RF Dmitrija Medvedeva s Društvenim komitetom svojih pristalica. Razmišljajući o besmislenim rešenjima činovnika, šef države je izjavio: Imamo toliko gluposti da bi se mogli održavati konkursi. Radi prikupljanja informacija i njihovih razmatranja građani Rusije su našli najpogodniji oblik – internet-sajt.

Na sajtu je otvoreno nekoliko rubrika u skladu sa najaktuelnijim ruskim problemima: Stan, Putevi i transport, Zakoni i dokumenti i druge. Posle registracije korisnik može da ostavi svoje saopštenje ili komentar. Prihvataju i anonimna saopštenja, ali moraju da se baziraju na dokazima – kopijama dokumenata, videospotovima itd. Svaka primedba će biti kontrolisana od strane člana Društvenog komiteta, – obećao je šef tog projekta Raf Šakirov.

Mi, odnosno, Velika vlada, ćemo naterati činovnika da reaguje. I to uz pomoć medija municipalnog i federalnog nivoa. Ako posle toga činovnik ostane ravnodušan, radiće aktivisti iz kadrovske rezerve na licu mesta – oni će organizovati kampanju za likvidaciju gluposti. Učestvovaće i poslanici. Ako glupost ima federalni karakter, obratićemo se u mobilne prijemne predsednika. Jednom rečju, koristićemo administrativne resurse.

Niko ne sumnja da će taj projekat biti od koristi. U svakom slučaju, činovnik će dobro promisliti, u strahu da javno ne ispolji glupost. To je glavni zadatak novog portala, – smatra politikolog Gleb Čerkasov.

Ako se na videlu nađu grube greške avdministrativnog sistema, o čemu se može javno raspravljati, uz podršku same vlade, to je pozitivni činilac. U svakom slučaju, glupost će biti vidljiva za sve.
Svakako, nije dovoljno oglasiti takve stvari. Neophodno je isključiti birokratske apsurde. Za izvesno vreme će projekat rusijabezbudala proraditi u punoj meri. Za sada građani Rusije rado čitaju publikacije na tom sajtu i pišu svoje priče.

One thought on “Sajt ruske e-uprave počeo da prima birokratske primedbe

Leave a Reply