E-servisi · Internet

Sajt Skupštine Srbije koštao 59.000 evra

Sajt je urađen zahvaljujući Američkoj agencija za međunarodni razvoj (USAID). Sve se vodi kao donacija američkog naroda Skupštini ”kako bi se povećala transparentnost jedne od najznačajnijih institucija Srbije”. Parlament se tako kreativno ”razmahnuo”. To su poželeli i u pojedinim resorima, iako nisu obezbedili pomoć prijatelja, već su novcem iz kase ministarstava naručili skupe sajtove.

”RENOVIRA” SE I SAJT VLADE
Od šefa Vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoja Mihajlovića saznajemo da se i u Nemanjinoj spremaju za skoro ”renoviranje” sajta i da će se prvo obratiti Upravi za zajedničke poslove republičkih organa. On kaže da je sadašnji sajt Vlade postavljen 2004. godine, ali ne zna po kojoj ceni. Mihajlović objašnjava da su sve državne institucije dužne da raspišu tender ukoliko žele novi sajt. Jer, reč je o nabavkama vrednijim od 200.000 dinara.

Tako je procurelo da je sajt ”Očistimo Srbiju”, koji je pod kapom ministra Olivera Dulića, plaćen 25.000 evra, dok je nekadašnji ministar Slobodan Milosavljević za veb-prezentaciju namenio čak 38.000 evra. Uz to, Dulićev sajt odmah su oborili hakeri, dok je Milosavljevićev dugo čekao da proradi.

U više firmi, specijalizovanih za ovaj posao, dobili smo slične odgovore: izrada sajta košta od nekoliko stotina do više desetina hiljada evra, u zavisnosti od potrebe klijenta. Vrlo solidna prezentacija, koja sadrži nekoliko stotina stranica, ankete, foto-galeriju, video-zapise, pa i verziju za mobilne telefone, može da se napravi i za desetak hiljada evra.

Državne institucije, inače, potpuno besplatno mogu da dobiju sajt, jer za to postoji posebna služba. Pri Upravi za zajedničke poslove republičkih organa, u Sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije, radi 50 ljudi sposobnih da urade sajtove. Ove godine je za njihov rad, nabavku kompjutera i druge opreme, izdvojeno oko 25 miliona dinara.

“Preko nas se sada obavlja kompletna internet-komunikacija 70 institucija: predsednika države, Vlade, ministarstava i uprava. Kod nas su serveri zaštićeni”, objašnjava Novica Antić, direktor Uprave koja raspolaže sistemom zaštite, čije trogodišnje korišćenje košta 13 miliona dinara.

U Upravi saznajemo da im se poslednjih godina nijedno ministarstvo nije obraćalo sa zahtevom da im urade sajt. Oni ističu da su u mogućnosti da naprave jednostavnije prezentacije, pa veruju da se zato obraćaju firmama.

Stručnjaci Uprave su, ipak, dosad postavili sajtove Državnog veća tužilaštva, Kancelarije nacionalnog saveta za decentralizaciju, Saveta za osobe za invaliditetom, završavaju sajt Kancelarije za saradnju s Hagom… Naravno, sve besplatno. (izvor: novosti.rs)

2 thoughts on “Sajt Skupštine Srbije koštao 59.000 evra

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Izgleda da ce se ovaj trosak od 59.000 evra ipak isplatiti. Sada se bar moze pronaci zakon, pa cak i ako nije poznat pun naziv. (Mali korak za…, veliki za…).

Leave a Reply