Internet · Provajderi

Sajt Srpske akademije nauka i umetnosti dostupan svima

Eurobank EFG i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) potpisali su Ugovor o donaciji koja će biti iskorišćena za prilagođavanje internet prezentacije Akademije potrebama osoba sa invaliditetom. Na ovaj način, Eurobank EFG i SANU aktivno doprinose nesmetanom uključivanju osoba sa invaliditetom u sve aspekte društvenog, naučnog i kulturnog života.

Pri izradi inovirane internet prezentacije Srpske akademije nauka i umetnosti www.sanu.ac.rs, ispoštovaće se svi standardi kojima je garantovana njegova “čitljivost”, tako da će svi korisnici imati mogućnost da lako dođu do informacija o aktivnostima SANU. Osobe oštećenog vida, zahvaljujući hardversko-softverskom dodatku na kompjuteru i sajtu, moći će zvukom da dobiju tekstualne sadžaje, opis slika, linkove i navigacije.

Srpska akademija nauka i umetnosti, kao institucija od najvišeg značaja za nauku i umetnost, na ovaj način pomaže uključenje osoba sa invaliditetom u normalne društvene tokove i daje podstrek drugim značajnim institucijama kulture da omoguće osobama sa invaliditetom jednake mogućnosti za pristup informacijama. Prilagođena internet prezentacija SANU biće dostupna korisnicima početkom maja.

Eurobank EFG, kao banka koja posluje po evropskim standardima, trudi se da promoviše principe Međunarodne konvencije UN za zaštitu prava i dostojanstva osoba sa invaliditetom. Za aktivnosti u skladu sa ovom konvencijom, Eurobanka je dobila VIRTUS nagradu koja u prvi plan ističe bogato i dugoročno delovanje u cilju rešavanja ozbiljnog društvenog problema, a to je uključivanje osoba sa invaliditetom u normalne životne i radne tokove.

Eurobank EFG je takođe usavršila svoju internet prezentaciju kako bi bila dostupa svima. Takođe, banka je adaptirala filijale u Beogradu, Novom Beogradu, Novom Sadu i Nišu u skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom.

Eurobanka je donirala 51.000 evra za uređenje Parka duginih boja na Bežanijskoj kosi, prvog parka u regionu koji je namenjem deci i osobama sa invaliditetom. Park ima mobilijar i gimnastičke sprave prilagođene zahtevima i potrebama dece sa invaliditetom. Korišćenje ovih sprava u svakodnevnim aktivnostima pomaže uključenje dece u normalne društvene tokove, ali ujedno utiče i na njihovo zdravstveno poboljšanje.

One thought on “Sajt Srpske akademije nauka i umetnosti dostupan svima

  1. Red. prof. dr Ruzena POPOVIC

    Postovani,

    Univerzitet u Nisu, preko Fakulteta sporta i fizickog vaspitanja ucestvuje u medjunarodnoj saradnji u okviru CEEPUS Network (Central European Exchange Programs for University Studies) mreze, a za APA Program (Adapted Physical Activities) CZ-59 za koji je koordinator University Palackog iz Olomouca (Czech republic) na celu sa Fakultetom fizicke kulture i profesorom Hanom Valkovom, PhD. Contact osoba za Univerzitet u Nisu je red prof. Popovic Ruzena, PhD, odredjena od strane Nacionalne CEEPUS kancelarije Republike Srbije (potpisano od strane zamenika ministra). Saradnja (razmena nastavnika, studenata, studijskih programa) se odvija izmedju 13 partnerskih univerziteta iz sledecih zemalja: Ceska Republika (Univerzite u Olomoucu, Brnu i Ceskim Budjejovicama), Slovacka Republika (Univerzit u Bratislavi i Banskoj Bystrici), Poljske (Univerzitet u Wroclawu, Poznanju i Warsawi), Slovenije (Univerzitet iz Ljubljane i Primorske), Hrvatske (Univerzitet u Zagrebu), Bugarske (Univerzitet iz Sofije) i Republike Srbije (Univerzitet u Nisu). Do sada se odvijala razmena nastavnika i studenata u okviru Osnovnih akademskih, Diplomskih akademskih i Master studija, a u okviru razmene programa Adaptivne fizicke aktivnosti sa osobe sa posebnim potrebama. Upravo je to i razlog zbog kojeg pisem ovaj komentar, odnosno pozdravljam prilagodjavanje stranica web-site ovoj kategoriji korisnika. Ujedno i molim za bilo kakvu informaciju u vezi razlicitih organizacija koje povezuju osobe sa specificnim potrebama. Srdacan pozdrav od prof. dr Ruzene Popovic, Univerzitet u Nisu, Fakultet sporta i fizickog vaspitanja, Carnojevica 10a, 18 000 Nis, Srbija, Tel. (018) 510-900, ext. 203 (Office), (018) 4-231-649 (Home), Mob. (063) 10-459-24

Leave a Reply