Društvene mreže · Internet

Salesforce.com i Toyota formiraju privatnu web društvenu mrežu “Toyota Friend”

Salesforce.com i Toyota Motor Corporation (TMC) su danas objavili da su oformili strateško partnerstvo radi stvaranja „Toyota Friend” mreže, privatne društvene mreže za Toyotine kupce i njihove automobile. „Toyota Friend” mreža će raditi na platformi „Salesforce Chatter” aplikacije, privatne društvene mreže koju koriste kompanije i biće prvo ponuđena u Japanu na Toyotinim električnim (EV) i ‘plug-in’ hibridnim (PHV) vozilima tokom 2012. godine.

„Toyota Friend” će biti privatna društvena mreža koja će povezivati Toyotine kupce sa njihovim automobilima, prodavcima, kao i samom Toyotom. „Toyota Friend” će obezbediti niz usluga i servisnih informacija, te najvažnije savete o održavanju, što će kupcima pružiti bogatije iskustvo vlasništva nad vozilom. Na primer, ako je baterija EV ili PHV vozila pri kraju, „Toyota Friend” će obavestiti vozača da napuni bateriju pomoću kratke poruke (poput „tweet-a” koji koristi poznata društvena mreža Twitter).

Osim toga, iako će „Toyota Friend” biti privatna društvena mreža, kupci će moći da komuniciraju sa porodicom, prijateljima i ostalim licima preko javnih društvenih mreža kao što su Twitter i Facebook. Ova usluga će takođe biti dostupna na pametnim telefonima, tablet PC računarima i drugim naprednim mobilnim uređajima.

U vezi ove saradnje, Marc Benioff, generalni direktor salesforce.com, je rekao:

„Toyota i salesforce.com imaju zajedničku viziju da automobilsku industriju povedu u budućnost. Tehnologije društvenih mreža i mobilnih uređaja će potpuno promeniti iskustvo vlasništva nad automobilom i stoga smo veoma uzbuđeni što ćemo biti partner Toyote u ovom projektu.”

Predsednik TMC Akio Toyoda je rekao:

„Servisi na društvenim mrežama menjaju ljudske odnose i načine komunikacije među ljudima. Automobili moraju da idu u korak sa tim promenama. Ja od Toyote uvek tražim da pravi još bolje automobile. Partnerstvo koje smo danas najavili je važan korak na putu ostvarenja tog cilja.”

Salesforce.com je brzorastuća „cloud computing” („internet oblak”) kompanija koja postoji više od 12 godina. Kompanija ima gotovo 100.000 klijenata širom sveta, uključujući velike korporacije, mala i srednja preduzeća i vladine organizacije. Društvene, otvorene i mobilne tehnologije ove kompanije predstavljaju novu generaciju „internet oblak” tehnologija.

Do danas, TMC je razvila vlastite telematske servise koji spajaju ljude, automobile i njihovo okruženje. Preko „Toyota Friend” aplikacije, TMC namerava da ponudi telematske servise širom sveta. Osim toga, TMC planira da se udruži sa svetskim IT kompanijama kako bi još više unapredila mobilnost u budućnosti.

Iako će početak partnerstva TMC i salesforce.com označiti stvaranje „Toyota Friend” aplikacije, u budućnosti ovde dve kompanije planiraju da razviju „oblak” usluge za otvorenu platformu TMC, kao i da prošire svoje poslovanje udružujući zajedničke snage.

Salesforce.com i TMC će za zajedno uložiti sredstva u Toyota Media Service Co. (TMS), kompaniju koja će rukovoditi globalnim razvojem „oblak” platforme TMC. Salesforce.com će investirati 223, a TMC 442 miliona jena. Microsoft Corporation, koja je 6. aprila ove godine najavila strateško partnerstvo sa TMC radi izgradnje globalne platforme za telematske usluge nove generacije, će uložiti 335 miliona jena.

Leave a Reply