Internet

Samo Srbija i Rusija imaju ćirilične domene

Pismo čije su temelje jednom davno udarili veliki prosvetitelji Ćirilo i Metodije i njihovi učenici, sve češće se pojavljuje u adresnim linijama veb brauzera.

Rusija je krajem 2010, prva u istoriji globalne mreže, otvorila nacionalni domen na ćirilici – .rf. Dana 27. januara ove godine pridružila joj se Srbija, na čijem se internet prostoru ovih dana pojavilo oko hiljadu sajtova koji se završavaju sa.srb

Registracija ćiriličnih domena u zoni .srb odvijaće se u nekoliko faza, od kojih prva verovatno podrazumeva najveću odgovornost. Ispričaće o tome menadžer za komunijkacije Registra nacionalnog internet domena Srbije Predrag Milićević:
Po mišljenju Predraga Milićevića rusko iskustvo je za srpski internet veoma zanimljivo, bez obzira na činjenicu da je lingvistička situacije u Rusiji i u Srbiji načelno različita: Rusi, za razliku od govornika srpskog jezika, koriste samo ćirilično pismo.
U zoni .rf je za sada registrovano oko 850 hiljada domena, rekla je u intervjuu „Glasu Rusije“ načelnica info službe Centra za koordinaciju nacionalnog internet domena Olga Aleksandrova-Mjasina. To je dobar rezultat, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je projekat relativno skoro lansiran, naime 11. novembra 2010. godine:

Kao što smo i očekivali, domen .rf se uglavnom koristi za marketinške ciljeve. Trenutno ima dosta reklama na ulicama i na televiziji u kojima se pojavljuju ćirilični sajtovi. Logično je da čovek naziv neke kompanije ili brenda lakše recipira na maternjem jeziku. Naravno, internet pretraživači za sada kvalitetnije pretražuju sajtove koji se načaze u zonama koje su za njih uobičajene, ali se i pretraživači polaku prilagođuju novoj situaciji. Složićete se da je domen .rf još jako mlad. Za sada se ne može uporediti sa latiničnim domenom .ru, koji će ove godine napuniti 18. Ali, čim je ćirilični domen za godinu dana pokazao takve rezultate, to bi značilo da ga očekuje sigurna budućnost.

Postoje sve potrebne pretpostavke da bi.rf i .srb uskoro dobili još jednog „kolegu“: Kijev je prošle godine rezerviso ćirilični domen .ukr. Ako se pak govori o svetu u celini, organizacija ICANN, koja reguliše podelu domena, najavila je poseban program koji će IT zajednici omogućiti da se o 2012. godini govori kao o „godini novih domena prvog nivoa“.

S tim u vezi zanimljiva je sledeća podudarnost: predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji je svojevremeno aktivno podržao uvođenje domena .rf, proglasio je 2012. godinu „godinom istorije“. Nema potrebe da vas podsećamo da je ruska, kao uostalom i srpska državnost neodvojiva od ćirilice… (Glas Rusije)

Leave a Reply