Internet

Saradnja Vikimedije Srbije i Muzeja vazguhoplovstva – preko QR-kodova do informacija

Muzej vazduhoplovstva – Beograd i Vikimedija Srbije potpisali su Memorandum o saradnji, posvećen projektu instaliranja QR-kodova čijom će se upotrebom na savremen način unaprediti pristupačnost informacija u Muzeju.

Uz pomoć Vikipedije i QRpedijinih QR-kodova, ljubiteljima avijacije biće omogućeno da se informišu o muzejskim eksponatima na nekoliko desetina jezika.

Uvođenje QR kodova je deo projekta Open Wiki GLAM of Serbia (Otvoreni viki GLAM projekat Srbije) koji je pokrenut početkom 2012. godine i ima za cilj razvoj dvosmerne saradnje na relaciji Vikimedije Srbije i GLAM institucija, sa željom da se razvije dvosmerna saradnja u kreiranju i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasleđa naše zemlje na internetu.

“Vikimedija Srbije ulaže napore da kreira i unapredni dostupnost bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa sa kojim naša zemlja raspolaže. Veoma se radujem saradnji sa Muzejom vazduhoplovsta. QR-kodovi su postali svetski trend i našli su primenu u gotovo svim sferama života. Više puta nagrađivani QRpedijin sistem pravljenja QR-kodova unapredio je upotrebu ovih dvodimenzionalnih kodova, koji su naročito pogodni za GLAM institucije”, rekao je Mile Kiš, koordinator projekta iz Vikimedije Srbije.
Instalacijom QR-kodova, Muzej vazduhoplovstva će postati prva institucija u Srbiji i prvi muzej na Balkanu koji koristi QRpedijine QR-kodove. Muzej će se time pridružiti mnogobrojnim institucijama sveta koje sarađuju sa Vikimedijom, a neke od njih su Nemački savezni arhiv, Britanski muzej, Britanska biblioteka, Muzej umetnosti u Indijanopolisu, Nacionalna biblioteka Francuske i drugi.

“Veoma nam je drago da sarađujemo sa Vikimedijom Srbije. Muzej vazduhoplovstva jedan je od muzeja u Beogradu koji će dolikovati uvođenje i primena nove tehnologije. Instaliranje QR-kodova biće veliki korak ka boljoj komunikaciji sa posetiocima, naročito gostima iz inostranstva. Posetioci će na jedan vrlo moderan način moći mnogo detaljnije da se upoznaju sa pričom o eksponatima iz naše postavke”, izjavio je PR kustos muzeja, Petar Nedeljković.
Pored ove saradnje, Muzej je izrazio želju da donira određeni broj fotografija iz svoje arhive Vikimedijinoj multimedijalnoj ostavi, koja poseduje preko 10 miliona fotografija, audio i video zapisa i dokumenta.

Leave a Reply