Internet

Satelitski Internet za siromašne

Projekat jeftinog satelitskog interneta pokrenuli su u utorak kompanije Google, Liberty Global i HSBC i nazvali ga O3b

Novi projekat Internet pristupa za zemlje u razvoju nazvan je O3b Networks, i trebao bi da omogući pristup internetu stanovnicima zemalja u razvoju koje inače nemaju velikih izgleda da dobiju pristup brzom internetu.

Gradnja satelita poverena je francusko-talijanskoj kompaniji Thales Alenia Space. “Razvijene zemlje, posebno na severnoj Zemljinoj polulopti, koriste raširenu podmorsku kabelovsku mrežu. Gradnja kablovske mreže u mnogim zemljama u razvoju nije komercijalno isplativa i teško je izvodljiva”, ističe O3Networks u svom saopštenju.

Prema toj kompaniji, ponuđeni sistem omogućiće “satelitski pristup internetu po ceni koja se može porediti sa cenom kabelovskog interneta u razvijenim zemljama”. Naziv O3b je skraćenica od “other 3 billion” ili “druge tri milijarde” ljudi koji zasad imaju tek ograničen pristup internetu.

One thought on “Satelitski Internet za siromašne

  1. Svi Poslovi

    Spada li Srbija među druge tri milijarde? Stvarno bi lepo leglo nekih 10 Mb/s po pristupačnoj ceni, makar i jednosmerno. Na moju i žalost mnogih čitalaca, O3b se verovatno odnosi na one koji nemaju ni ove nesrećne stotine kb/s.

Leave a Reply